Chockhöjningen – vill nu trippla lönen

avHans Abrahamsson, Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BILDBYRÅN
Nuvarande förbundsbasen Anders Larsson.

Ishockeyförbundet vill chockhöja ordförandelönen.

Från cirka 400 000 kronor till 1,14 miljoner kronor per år.

– Det är möjligt att vi inte får de personer vi vill ha om vi inte levererar ett bra erbjudande, säger valberedningens ordförande Anders Zetterström som inte vill kommentera Sportbladets summor.

Det är en ny värld för förtroendevalda i föreningslivet.

Tidigare skedde det mest via ideell kraft.

Och enligt Sportbladets uppgifter hade Ishockeyförbundets förre ordförande Christer Englund ett arvode på 120 000 kronor per år. Ett arvode som höjdes rejält när Anders Larsson tillträdde för två år sedan.

Larsson har under sina två år som ordförande haft en årlig ersättning på, sju prisbasbelopp, strax över 400 000 kronor vid sidan av sitt civila jobb.

”Kikar på olika förslag”

Alldeles för lite för en ordförande tycker nu Ishockeyförbundet, som enligt Sportbladets uppgifter vill betala 95 000 kronor i månaden till den ordförande som väljs på årsmötet i juni. Lägger man till kostnaden för sociala avgifter på lönen handlar det om en utgift på 130 000 kronor i månaden för Ishockeyförbundet.

Det innebär att kostnaden för styrelsen och centrala poster på Ishockeyförbundet ökar från 7,7 miljoner kronor till 8,8 miljoner kronor.

– Ska vi ligga i framkant inom vår idrott kikar vi på olika förslag. I dag har vår ordförande ett arvode. Kan man verkligen jobba heltid och samtidigt var ordförande i Ishockeyförbundet? Det är ett otroligt stort åtagande att vara ordförande, och även för övriga styrelsen, säger valberedningens ordförande Anders Zetterström.

Enligt Sportbladets uppgifter fanns den nya, och betydligt högre, ersättningen till ordförandeposten med i den budgetpresentation som föredrogs styrelsen i slutet av januari. Och som dagen efter fastställdes på styrelsemötet.

Anders Zetterström förnekar dock att det finns något färdigt förslag:

– Vi kikar på olika modeller för att säkerställa bra utveckling för svensk hockey både nationellt och internationellt. Arbetsbördan på vår ordförande ökar hela tiden, säger valberedningens ordförande Anders Zetterström, och fortsätter:

– Förbundsmötet är svensk hockeys högsta organ och det är de som i sommar beslutar efter de förslag som vi i valberedningen tar fram.

Kan du bekräfta att ni vill betala en månadslön på 95 000 kronor?

– Jag går inte ut med det. Det vore fel av mig att diskutera summor för det finns olika vägar man kan gå i det här och det är olika diskussioner som förs. Klart att det ska vara en öppenhet runt det här, däremot går jag inte ut nu och diskuterar något förrän beslut i frågan är taget av förbundsstyrelsen.

Fotbollsbasens lön

Fotbollskanalen har tidigare avslöjat att Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson har en månadslön på 88 000 kronor. En lön som fotbollförbundet också har bekräftat:

– Vi har tittat på hur andra förbund gör med sina ordförande. Som RF (Riksidrottsförbundet) och fotbollen, säger Anders Zetterström.

Är det tänkt att er nya ordförande ska ha en heltidstjänst hos Ishockeyförbundet?

– Det finns olika vägar. Det handlar om vilken sorts person vi förväntas ha för svensk hockey. Man får titta på det utifrån det. Men höjs ersättningen är alternativen fler över personer som kan tänka sig att driva svensk hockey framåt. Det är inget att hymla om, så fungerar det.

Så här mycket tjänar SHL-pamparna – lönerna för alla 14 klubbar

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM