Skellefteå förlorade den med 0–2 och matchen med 0–3

En sak är säker: Det behövs en rejäl översyn av målgårdsregeln till kommande säsong.

Tvåmålsskytt och stor matchhjälte för Frölunda. Hand upp alla som hade gissat på Simon Hjalmarsson.

Stjärnförvärvet gjorde blott fem mål i grundserien.

”Hjalmarsson ska vara som bäst i slutspelet”, har Roger Rönnberg sagt.

Nu gav nummer 59 alla andra svar på tal.

Två mål på 2.02 i slutet av andra perioden och inledningen av den tredje.

Skellefteå reste sig aldrig efter det. Till slut blev det 3–0 i tom bur.

Hjalmarsson andra mål i inledningen av den tredje perioden var den tredje målsituationen som videobedömdes.

Verkar vara en omöjlighet säsongen 2016/17

Förutsättningarna var annars perfekta inför nedsläpp.

De senaste åren giganter, Frölunda och Skellefteå, mot varandra redan i kvartsfinal. De nästan tiotusen i Scandinavium eldade upp en riktigt bra slutspelsstämning.

Jag satt verkligen och innerligt hoppades på en match utan tveksamma mål och telefonsamtal till situationsrummet.

Men det verkar vara en omöjlighet säsongen 2016/17.

Redan i den första perioden hade Skellefteå två puckar bakom, en under hela matchen fenomenalt spelandes, Johan Gustafsson.

Båda dömdes bort efter telefonkontakt med situationsrummet.

Det första målet tycker jag inte är mycket att snacka om. Mark Katic är i målgården när han kör bort Johans Gustafssons klubba. Sedan kan man säkert hävda att Katic får en knuff av en Frölundaback.

Ta bort möjligheten att videogranska

Det andra?

Tja, det går säkert att döma bort det också. Det kanske till och med är helt korrekt att göra det.

Men det är hög tid att flytta fokus från situationsrum och domare till vilken bedömning som ska gälla i SHL i framtiden.

I grund och botten tycker jag att rätt ska vara rätt.

Men som det är nu döms det bort alldeles för många mål och det blir för många långa avbrott.

Mål skapar energi i matcherna. Tveksamt bortdömda mål gör det inte.

Mitt raka förslag är att ta bort möjligheten att videogranska spelare i målområdet. Ge domarna fria händer att bedöma det. Fungerar det utmärkt internationellt fungerar det även i SHL.

Nu hade det inte hjälpt Skellefteå vid den andra situationen. Beslutet från domarna på isen var direkt ”inget mål”.

Kände inte igen hemmalaget

Men det spelades en hel del underhållande hockey också. Det här var en väldigt lovande start av matchserien.

Och i två perioder var Skellefteå det bättre laget.

Det är sällan man ser en mer missvisande skottstatistik än de 9–1 som Frölunda hade efter 18 minuter.

Jag kände inte alls igen hemmalaget under stora delar av de två första perioderna.

Det slarvades i backcheckingen, bjöds på turnovers över hela banan och de hittade ingen trygghet i sitt passningsspel. Såg ut att vara tyngda av stundens allvar.

Frölunda har under Roger Rönnbergs ledning gjort sig känt som ett lag som vill styra spelet genom stort puckinnehav.

Nu kände jag att man mer åkte och väntade på Skellefteås misstag. Det handlade mer om att stressa fram misstag än att skapa på egen hand.

Dessutom bjöd Frölunda under de två första perioderna på fler misstag än motståndaren.

Räkna inte bort Skellefteå

Hjalmarssons två mål löste upp en del knutar.

Individuellt skapade Johan Gustafssons målvaktsspel ändå ett lugn i Frölunda i de två första perioderna. Gustafsson var ju också indirekt den som såg till att båda Skellefteås målsituationer dömdes bort.

Frölunda har kopplat ett grepp om den här matchserien, men jag har långt ifrån räknat bort Skellefteå.

Västerbottningarna skapade definitivt tillräckligt för att vinna den första matchen. På söndag har de dessutom hemmaplan och fördelen att kunna styra motståndet mot Joakim Lindströms kedja.

– Jag ska kolla här med Fredrik (Öberg) om han är så snäll att han låter oss fortsätta med Lasu mot Jocke Lindström, sa Rönnberg och tittade på tränarkollegan i Skellefteå.