Tvingas låna pengar – efter publikfiaskot

avTomas Ros

Hockeyförbundet saknar likviditet

Foto: JIMMY WIXTRÖM
Tomma läktare Publikfiaskot i hemma-VM tvingar hockeyförbundet att låna in pengar.

Det ekonomiska bakslaget från Ishockey-VM tvingar Ishockeyförbundet att agera och låna pengar av Riksidrottsförbundet.

En ovanlig handling.

– Vi är inte konkursmässiga, men vi behöver likviditet för att klara av våra löpande betalningar, ­säger Peter Langley, general­sekreterare för Ishockeyförbundet.

Mattsson Weijber.

Ishockey–VM 2013 och 2012 gick inte som Ishockeyförbundet tänkt sig. 

Utanför isen.

På isen blev det som de flesta vet om VM–guld.

Men ekonomiskt blev mästerskapen 2012 och 2013 ett bakslag som kostat runt 25 till 27 miljoner kronor för svensk ishockey.

Och nu börjar vi att se konsekvenserna av missen vid de två VM–turneringarna.

Ishockeyförbundet har ingen likviditet just nu, ­dålig betalningsförmåga, och måste låna pengar för att klara av den löpande verksamheten.

Pengarna låsta

För att lösa den trista ­situationen har förbundet, per den 15 oktober, lånat pengar av Riksidrottsförbundet, RF.

– Vi har 37 miljoner kronor i eget kapital, men de pengarna är låsta i värdepapper och kan inte användas just nu. Vi valde mellan att låna av bank eller RF och fick bra villkor av RF, säger Peter Langley, general­sekreterare vid Ishockeyförbundet.

Det är ovanligt att Riks­idrottsförbundet lånar ut pengar.

Karin Mattsson Weijber, ordförande för Riksidrottsförbundet, utvecklar:

– De större förbunden brukar inte låna av oss. Det är ovanligt. Jag vet att samma sak ägde rum 1995 när friidrottsförbundet fick problem efter VM i Göteborg.

Hur mycket som Ishockeyförbundet lånat vill de inte berätta. 

– Jag kan säga så mycket att det ­inte är på hela ­beloppet, 25 miljoner kronor, som vi gick back vid VM, säger Christer Englund, Ishockeyns förbundsordförande.

Goda villkor

Lånet mellan Riksidrottsförbundet och Ishockeyförbundet har statsanslagen som säkerhet. Det gör att villkoren är relativt goda och klart konkurrenskraftiga jämfört med att låna vid andra låneinstitut.

Ett ekonomiskt stålbad väntar Ishockeyförbundet och i samband med förbundets ordförandekonferens den 15 november ska ett åtgärdsprogram presenteras.

I korthet innebär stål­badet att ishockeyförbundet ska spara fem miljoner kronor i fem år och hälften av sparkravet ligger på landslagsverksamheten där ledarstaber blir mindre och antalet lägerdagar blir färre.

ARTIKELN HANDLAR OM