Elias Pettersson slog rekord och skadades

Publicerad 2018-10-14

Vancouvers rookie Elias Pettersson, 19, gjorde mål igen och slog klubbrekord.

Men i den tredje perioden fick han lämna isen skadad efter en tackling och ett brottarkast från Florida-backen Mike Matheson.

Petterssons slog huvudet i isen och såg groggy ut när han lämnade rinken.

– Det är fult spel, sa Canucks coach Travis Green efter 3–2-segern mot Florida men berättade inte hur allvarlig skadan är.

Elias Petterssons femte NHL-mål kom i powerplay i den andra perioden och gav Vancouver 1–1 borta mot Florida.

Det innebär att Pettersson gjort fem mål och assisterat till tre på de fem första NHL-matcherna. Noteringen är också tangerat rekord i Vancouver Canucks. Endast en spelare – Don Tannhill säsongen 1972/73 – har gjort poäng i samtliga fem första NHL-matcher som rookie.

Fox Sports kommentator Steve Goldstein och experten, tillika forne storbacken, Denis Potvin var imponerade av Petterssons stenhårda dragskott som Florida-målvakten James Reimer knappt hann reagera på.

– Wow, vilket skott, utbrast Potvin och fortsatte:

– Vilket handledsskott. Jag såg honom under uppvärmning och han gjorde inget annat än kom in och drog sådana skott på sin målvakt. Du kan se böjningen på klubban, det kallar jag skott.

Undersöktes för huvudskada

Men knappt fem minuter in i den tredje perioden tog det roliga slut för Elias Pettersson. Först fintade han bort Panthers-backen Mike Matheson så att denne tappade balansen och ramlade omkull.

Några sekunder senare fick Pettersson pucken i sarghörnet. Då dök Matheson upp och tacklade svensken hårt i sargen och följde upp med en ”brottarsving” så att Pettersson föll handlöst och slog huvudet i isen.

Den svenske rookien fick lämna isen och återkom aldrig i matchen. Matheson fick inget straff för tilltaget. Enligt Sportsnet 650 radio undersöktes Pettersson för en huvudskadad i omklädningsrummet.

”Det där är fult”

Efter matchen kunde eller ville inte Vancouvers coach Travis Green ge en uppdatering på hur Elias Pettersson mådde.

Men Green var upprörd över Mathesons agerande.

– Det är fult spel. Ligan försökte skydda unga spelare och det där är fult, sa han till Vancouver Sun.

På frågan varför inte Canucks ”hämnades” Mathesons tackling svarade Green:

– Du måste visa lugn. Det är en 3–2-match och det är tolv minuter kvar. Och vi snackar om en spelare som bara har haft ett slagsmål på sitt konto i ligan. Han är inte känd för att vara en ful spelare. Vi lirar en hockeymatch, jag ville inte se oss tappa fokus då och börja åka runt och jaga spelare runt rinken.

Vancouver vann till slut med 3–2 efter att Bo Horvat avgjort 6.11 in i den tredje perioden och målvakten Anders Nilsson räddat 24 av de 26 skotten.

Canucks nästa match är borta mot Pittsburgh på tisdag.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se