Marcus Karlberg, 18, fick matchstraff när Leksand träningsspelade mot SHL-motstånd i Strömstad.

Frölunda drog det längsta strået i matchen och vann med 3–2.

Frölunda HC

Frölunda och Leksand möttes, i den traditionella försäsongsturnering i Strömstad, under torsdagen.

De hockeyallsvenska leksingarna hängde med bra mot göteborgarna. Efter den första perioden var ändå SHL-laget i ledning med 2–1 efter mål från Max Friberg och Sebastian Stålberg.

I den andra perioden gjorde tre raka Leksandsutvisningar att Frölunda kunde koppla ett stadigare grepp och med sekunden kvar innan hesa Fredrik skulle ljuda för paussignal sköt nyförvärvet Gustav Lindström 3–1.

Dubbla matchstraff i tredje

Leksand reducerade genom Tor Immo, men efter en onödig tackling från 18-årige Marcus Karlberg på Simon Hjalmarsson, som brakade in i sargen.

– Jag satt på bänken och såg det inte. Jag hörde bara att det small och börjades gurgla, säger Jon Knuts till C More.

Med boxplay som följd blev det ingen vidare forcering från Leksand och Frölunda kunde vinna med 3–2. Med tolv sekunder kvar av matchen drog sedan Jonathan Sigalet på sig ett matchstraff efter en cross checking.

– Frölunda vinner rättvist i slutändan. Vi behöver sådana här matcher. Alla lag vill slå oss i vinter så vi behöver tuffa matcher.

Frölunda möter Färjestad redan imorgon.

I Linköping vann hemmalaget med 3–2 efter förlängningsspel mot Djurgården, Olle Lycksell blev matchvinnare i Robin Norells debut för stockholmarna. Övriga målskyttar var Alexander Urbom, Jacob Josefson, James Wright och Mattias Bäckman.

Brynäs vann mot Mora med 3–1 efter att ha gått upp i en 3–0-ledning. Nyförvärven Robert Kousal och Danny Kristo samt lagkaptenen Jacob Blomqvist blev Gävle-lagets målskyttar. För Mora svarade Andrew Rowe för enda målet.

Regerande svenska mästarna Växjö Lakers visade klass. På sitt läger i Finland inledde de med att besegra TPS Åbo med 5–2.

Nyförvärvet Austin Ortega gjorde mål i sin tredje raka match och har onekligen öppnat bra hos smålänningarna. Övriga mål gjordes av tvåmålsskytten Toumas Kiiskinen, Oliver Bohm och Jonas Röndbjerg.