Sverige vidare trots mardrömsstarten

Uppdaterad 2016-09-22 | Publicerad 2016-09-21

Klara för semifinal i World Cup

Toronto/Stockholm. Utspelade i en chockinledning.

Men Sverige tog sig tillbaka och World Cup-debutanten Patrik Berglund tog Sverige till semifinal.

– Uppdrag utfört, säger Rikard Grönborg.

Trots två inledande segrar behövde Tre Kronor ta poäng mot Nordamerikas "Young Guns" för att vara säkra på avancemang till semifinal i World Cup.

Men U23-laget blåste Sverige av banan från start. Efter 1,35 hade Nordamerika tagit ledningen med 2-0 – och bränt en straff.

– Det är något av det jävligaste jag har varit med om, häpnade Rickard Wallin i Viasatstudion.

Forsberg målade

Reduceringar av Filip Forsberg och Nicklas Bäckström, med ett läckert Johnny Gaudreau-mål därimellan, gjorde att Sverige ändå hade kontakt efter en period.

– Sista tio i perioden är det bara ett lag på planen så vi fortsätter så, sa en segerviss Filip Forsberg i Viasat i periodpausen.

Och visst fick han rätt till slut Forsberg.

Efter en mellanperiod där Henrik Lundqvist räddade Tre Kronor malde svenskarna ner ungtupparna i tredje perioden. Det för avancemang avgörande 3-3-målet kom efter 6,50 spelat när Erik Karlsson sköt och World Cup-debuterande Patrik Berglund styrde in pucken bakom John Gibson.

Två vinnare

Det resultatet stod sig ordinarie tid ut och därmed var Sveriges gruppseger klar. Tre Kronor får möta förloraren i nattens match mellan Kanada och Europa i semifinalen som spelas på söndag kväll.

– Det är väldigt stort att vara i semifinal, men det är inte slut än, säger Berglund.

Rikard Grönborg var imponerad av både sitt eget lag och motståndarna.

– Det var en mardröm i de första tio minuterna av matchen, de är ett väldigt talangfullt lag. Men vi visar en fantastisk karaktär och moral som tar oss tillbaka, säger Grönborg.

Henrik Sedin försökte ta grepp på en märklig match – men misslyckades.

– Det är den konstigaste jag har varit med i, säger han.

Matchen slutade 4–3 till Nordamerika efter att Nathan McKinnon avgjort i tre mot tre-spelet och därmed har Nordamerika fortfarande en chans att gå vidare om Finland lyckas vinna mot Ryssland.

Semifinalen spelas söndag 25 september 19.00, svensk tid.