Första NHL-segern: ”Jag blev verkligen glad”

Publicerad 2019-12-20

Förbannelsen är bruten.

Marcus Högberg har vunnit en NHL-match efter stor dramatik.

Men hans pappa fick inte se sonens historiska seger – han satt på ett flygplan över Atlanten.

– Ja, han åkte hem i eftermiddags, men blir säkert glad när han är tillbaka i Sverige, säger Ottawas målvakt efter 5–4 mot Nashville.

Anders Nilsson sjuk och Craig Anderson skadad. Då fick Ottawa Senators kasta in ett helt nytt målvaktspar till hemmamatchen mot Nashville Predators.

Marcus Högberg, 25 år, sex NHL-matcher – noll segrar.

Filip Gustafsson, 21 år, noll NHL-matcher.

Den senare behövde aldrig hoppa in i matchen efter att Högberg storspelat.

Efter två perioder hade den förre Linköping-målvakten räddat 20 Preds-skott och Senators ledde med 4–1 1.20 in i den tredje perioden.

4–1 blev till 4–4

Allt talade för 25-åringens första NHL-seger.

Men Nashville, som anlände till Kanada efter två tunga segrar i New York, pumpade på.

Rocco Grimaldi gjorde 2–4, Ryan Johansen 3–4 och Roman Josi kvitterade.

Därmed var risken stor att Högberg trots allt skulle åka på sjunde raka förlusten.

I förlängningen fick dock Ottawa ett powerplay och Anthony Duclair dunkade in säsongens 20:e mål och gav laget – och Högberg – segern.

– Det var fantastiskt. Jag blev verkligen glad vid det tillfället. Riktigt glad, säger Marcus Högberg till TSN.

”Stabil varje gång”

Men hans pappa, som varit på besök i flera dagar, fick inte uppleva Marcus premiärvinst.

– Han åkte hem i eftermiddags, men blir säkert glad när han är tillbaka i Sverige och ser att jag tagit min första seger, säger Högberg.

På frågan om han blev orolig vid 4–4 svarar svensken:

– Nej, det var bara att nollställa och gå in för att rädda nästa puck.

Totalt blev det 33 räddningar och Högberg valdes till matchens andra stjärna efter Duclair.

Lagkamraten Jean-Gabriel Pageau:

– Högberg har varit stabil varje gång han lyfts upp i laget. Jag tänkte ett tag där att han aldrig skulle få vinna. Lag kommer alltid tillbaka och gör det svårt för oss, men nu tror jag alla är riktigt glada.

En annan målvakt som fick jubla var Robin Lehner. Svensken var briljant när Chicago vann med 4–1 borta mot Winnipeg.

Lehner räddade 36 av 37 skott och blev vald till matchens första stjärna. Två av Chicagos mål gjordes av svenskar: Alexander Nylander satte 1–0 efter bara 59 sekunder och Erik Gustafsson gjorde 3–1 i powerplay i den tredje perioden.

Men det var ändå Patrick Kane, ett mål och tre assist, som bredvid Lehner var den stora hjälten. Amerikanen är nu upp på 982 poäng i NHL-karriären och lär snart få jubilera stort.

Philadelphia vann andra raka hemmasegern efter Oskar Lindbloms cancerbesked. I natt körde de över gästande Buffalo med 6–1 efter två mål av James van Riemsdyk.

Sabres tröstmål var helsvenskt. Marcus Johansson och Rasmus Dahlin assisterade till Victor Olofssons 15:e för säsongen. Stjärnan Jack Eichel missade matchen efter ett sent skadebesked.

New York Islanders reste sig efter 3–8 -förlusten mot Nashville senast. Laget vände 1–2 och vann med 3–2 borta mot Boston efter straffar.

Även Columbus vände 1–2 till 3–2-seger hemma mot Los Angeles. Här avgjorde Pierre-LucDubois i förlängningen, fint framspelad av Gustav Nyquist.

Adrian Kempe gjorde matchens första mål för LA Kings.