Wennerholm: Skakad – men inte orolig än

KÖLN. Förlust 3-4 mot VM:s yngsta lag USA och Tre Kronors värde störtdök här i VM.

Nej, det här inte alls lika roligt som de två första matcherna.
Det tog tvärstopp ungefär på samma sätt som mot Team Nordamerika i World Cup.

Och med samma ”Johnny Hockey” i huvudrollen.

Calgarys stjärna och minilirare Johnny Gaudreau, hade samma lekstuga som när svenskarna mötte det unga nordamerikanska laget i World Cup i Toronto. Han och lagkompisen Jack Eichel som också var med i det laget och spelade fram till två av målen.

Gaudreau var samma 174 centimeter raket på skridskorna som åkte ifrån VM:s bästa backar den här kvällen i Köln.

Två mål på två blixtrande amerikanska kontringar.

Lägg till de 1+1 han gjorde i sommarens World Cup - där det nordamerikanska ungdomslaget vann med samma siffror i sudden - har han gjort tre mål och en assist på de två senaste matcherna han spelat mot svenskarna.

Förstörde Sveriges chanser

Nu förstörde han helt Sveriges chanser att vinna gruppen här i Köln.

Ledande Ryssland har till och med råd att förlora mot USA och behöver bara slå Lettland, Slovakien och Danmark för att vara före Sverige i tabellen.

Och det finns inte en chans att de förlorar någon av de matcherna.

Så pilarna pekar ännu mer mot en kvartsfinal i Paris för svenskarna nästa torsdag. Förmodligen mot Finland eller Tjeckien, även om det känns lite för tidigt att spekulera över det.

Nej, allt som såg så bra ut mot Ryssland och Tyskland, var helt bortblåst den här kvällen. Trots en bra start och två drömmål av comebackande Elias Lidnholm, lyckades USA vända svenska ledningar med både 0–1, 1–2 och 2–3.

Sverige hade dessutom sex raka utvisningar med sig i matchen, innan de åkte på tre raka under matchens sista fem minuter.

Inte ens alla de minuterna i power play hjälpte.

Det kändes som Sverige gav bort den här matchen. Alla de tre första amerikanska målen kom på snabba spelvändning och avgörande 4–3 fick J.T. Compher stå och styra in helt omarkerad framför VIktor Fasth.

Och i ärlighetens namn måste jag säga att Sverige och Garbriel Landeskog hade tur som inte åkte på ett matchstraff redan en minut in i matchen.

Landeskog kan stängas av

Landeskog sänkte amerikanen Nick Schmaltz i sitt första byte med en våldsam tackling, som sänkte Chicagospelaren, som förmodligen åkte på en hjärnskakning. Han fick lämna isen direkt. Men frågan är om amerikanen ens var tacklingsbar i det läget. Jag anser inte det och i så fall skulle Landeskog åkt på en femma och visats ut för resten av matchen. Det är vad regelboken säger.

Nu kan det tas upp i efterhand och då riskerar Landeskog definitivt några matchers avstängning, men om jag ser på tidigare fall här i VM verkar ribban ligga betydligt högre än hos den svenska disciplinnämnden. Slovenen Ziga Jeglic fick ju bara två matcher för vad vissa klassar som ett mordförsök.

Nu har Sverige i alla fall mött de tre bästa lagen i gruppen – på papperet.

Nu väntar Lettland på torsdag, Italien på fredag, Danmark på söndag och Slovakien på tisdag. Jag har svårt att se att svenskarna ska förlora någon av de matcherna. Jag må vara skakad, men jag är inte orolig.

Rytande finska lejon – men...

Finland studsade tillbaka i den andra kvällsmatchen som spelades borta i Paris.

De chockade en hel nation när de föll med 1-5 mot Frankrike på söndagen.

Då var de fromma som lamm.

Mot Tjeckien kom de ut som ett gäng rytande lejon igen.

Det stod 3-0 redan efter knappt fjorton minuter mot ett kraftigt NHL-förstärkt Tjeckien.

Men vad händer?

Tjeckerna gör gör 1–3 i power play sju minuter in i tredje perioden och avslutar sedan med två mål 23 sekunder i slutminuterna.

Och plötsligt är det 3–3, som blir 4–3 till Tjeckien efter straffar.

Det här är inte Finlands säsong känns det som.