Luleås tokform ger serieledning

LULEÅ. Nej, Luleå var inte särskilt bra.

Men Luleå bara fortsätter att vinna.

3–0 över Oskarshamn, sjunde segern på de åtta senaste, skickar upp laget i en tillfällig (?) serieledning.

IK Oskarshamn
Luleå HF

Det var lite knaggligt i början, men nu har den tunga maskinen Luleå rullat igång på allvar och det var väl ingen som på allvar trodde att jumbon Oskarshamn skulle åka upp till Norrbotten och ta poäng.

En kaxigt pigg start med ett rungande stolpskott av Filiph Engsund – sedan var det liksom slut på det roliga.

Luleå behövde 33 sekunder på sig att i princip döda matchen. Först gjorde Erik Gustafsson 1-0 från blålinjen, sedan utökade Isac Brännström till 2-0 med ett hårt direktskott.

I princip avgjord

Vi hade då spelat 4.52 av den första perioden och matchen kändes i princip avgjord.

En känsla som visade sig stämma. Det blev faktiskt inga fler mål i matchen, märkligt nog, innan Gustafsson gjorde 3–0 i öppen kasse med tio sekunder kvar att spela.

Visst hade Oskarshamn med flyt kunnat få utdelning, men å andra sidan hade Luleå kunnat göra fem mål till om inte Fredrik Pettersson-Wentzel varit så fenomenal i Oskarshamns mål. Framför allt när Luleå spelade fem mot tre i två minuter i tredje perioden var det enbart en rad högklassiga räddningar som höll siffrorna nere.

Rautio höll nollan

Luleå har nått det där vägvinnande spelets om räckte till en andraplats förra säsongen. Det är inte alltid skinande vackert, andra perioden var direkt dålig, men poängen bara rasar in. Nu har Luleå tagit sju segrar på de åtta senaste matcherna vilket tyder på en jämnhet och styrka som få lag kan matcha. Enda plumpen var en bortamatch mot Växjö just före landslagsuppehållet.

Med tabelljumbon på besök passade Luleå på att vila Joel Lassinantti och ge speltid till David Rautio.

Jodå, det funkade det också. Rautio höll nollan.

Luleå var en guldkandidat före säsongen och är det i allra högsta grad nu i mitten av november.