Kanada avgjorde – med en sekund kvar: ”Vilken dramatik”

Publicerad 2019-05-13

Kanada var illa ute mot Slovakien.

Men med en (!) sekund kvar avgjorde Mark Stone, 27.

Efter avgörandet regnade det in flaskor på isen från hemmapubliken.

Värdnationen Slovakien vann mot storfavoriten USA med 4–1 i VM-premiären på hemmais.

Skrällsegern följdes upp med en förlust mot Finland – men när man tog emot Kanada, som har inlett mästerskapet med att ta tre poäng på två omgångar, i Steel Arena på måndagen var nederlaget mot finländarna inte något som påverkade spelarna.

Slovakien rivstartade och gjorde 1–0 efter åtta spelade minuter. En minut senare utökade man ledningen genom Adam Liska.

Kanada spände musklerna och hann med att kvittera innan den första perioden var slut.

Stor målfest

Men i den andra perioden var det dags igen. Slovakien fick snabbt in ett ledningsmål – och sex minuter in på perioden gjorde Liska sitt andra för dagen. Kanada svarade återigen direkt. På två minuter gjorde Kanada lika många mål och innan den andra perioden var slut fick Troy Stecher turligt in ett 5–4-mål för sitt Kanada.

När det såg ut som att favoriten kunde börja pusta ut slog värdnationen till igen. Med åtta minuter kvar på matchen kvitterade Matus Sukel och hela arenan exploderade i ett glädjevrål.

Men med en sekund kvar kom avgörandet. Mark Stone, som fyller 27 år i dag, fick in ett 6–5-mål i numerärt överläge.

Målet godkändes efter videogranskning och en stor visselorkan bröt ut från hemmapubliken. Samtidigt kastades flera flaskor in på isen.

– Vilken dramatik, men detta är tråkiga scener, säger experten Staffan Kronwall i SVT.