Lundqvist hjälte med superräddning: ”Väldigt bra”

Fick stående ovation i Rangers seger

avPer Bjurman

NEW YORK. Henrik Lundqvist fortsätter briljera under upptakten av sin fjortonde NHL-säsong.

När New York Rangers i natt tog en aningen oväntad straffseger mot starka Colorado hemma på Madison Square Garden stod han bland annat för en omöjlig benparad som nog tar sig in på topp-tio-listan över den svenske publikfavoritens mest lysande räddningar. 

– Mm, det är sådana räddningar man vill se betala av sig. Tyvärr tappade vi pucken i momentet efter och så kunde de göra mål i alla fall. Det kändes onödigt. Men tack och lov vann vi i alla fall, det behövdes, säger ”Henke” till Sportbladet efter 3-2-segern

Det var i slutet av andra perioden, när Rangers hade ledningen med 2-1, Henrik Lundqvist påminde omvärlden om varför han kallas Kung i New York.

Han befann sig vid högerstolpen och var egentligen överspelad, Matt Nieto ute på vänsterkanten skulle bara smacka pucken i öppen kasse – men på något vis fick Lundqvist, som en annan Gabby Douglas, ut benet och lyckades rädda.

Ögonblicket senare exploderade Madison Square Garden och for spontant upp i en standing ovation.

Foto: BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Henrik Lundqvist med jätteräddningen.

”Det kändes onödigt”

Fansen fick dock sätta sig snabbt, för i momentet efteråt kunde Nathan MacKinnon lik förbaskat styra in ett skott.

– Det kändes väldigt onödigt just där och då, när vi hade ledningen och kunde få ta med oss den in till pausen, säger den 36-årige stjärnkeepern när vi träffar honom efteråt.

– Det är sådana räddningar man vill se betala av sig. Tyvärr tappade vi pucken i momentet efter och så kunde de göra det där målet.

Nå, det slutade lyckligt för hemmalaget i alla fall. Efter en mållös tredjeperiod följde en likaledes mållös övertid – och sedan tog Rangers hem det under ett straffavgörande, då Lundqvist bland annat lyckades med en klubbstöt på en Nathan MacKinnon-fint som påminde väldigt mycket om den Colorado-stjärnan sänkte Tre Kronor, och just ”Henke”, med i World Cup i Toronto 2016.

– Ja, nu när du säger det…he he. Jag var lite orolig när jag såg att han gjorde en dragning till. Om han skjutit mellan benen i precis det läget hade den gått in, för jag tvingades öppna upp där. Men det gick bra. I World Cup missade jag ”poken”, det var därför det blev mål då, ler herr kung.

Säsongens bästa match

Som när allt är sagt och gjort ändå känner sig belåten med vad som nog var Rangers bästa match för säsongen.

– Ja, jag tycker vi gör väldigt mycket bra. Utom mål. Det är det som saknas. Om vi kan göra tre per match istället för två kommer det göra enorm skillnad, menar han.

– Alla poäng är redan otroligt viktiga känns det som. Ska vi hänga med i racet måste vi ta alla vi kan.

Svensken i slagsmål

Gabriel Landeskog gjorde ett av Colorados mål och spelade fram till det andra, men känner sig ändå inte helt nöjd.

– Jag tycker vi börjat säsongen helt okej, men i de två senaste matcherna har det gått sådär. Vi har en del nya killar och det tar ett tag att spela ihop laget igen, säger han.

Fredrik Claesson, som övertygat sedan han tog sig in Rangers laguppställning, var inblandad i sitt första slagsmål för nya klubben – mot Matt Calvert i andra perioden

ARTIKELN HANDLAR OM