Västerås tog åttonde raka trepoängaren

Publicerad 2014-12-18

Topptippade Västerås inledde säsongen knackigt.

Men formen har sakta vänt och mot Vita Hästen tog VIK sin åttonde raka seger och befäste tredjeplatsen i tabellen.

– Vi gör det enklare och jobbar hårdare nu. När vi hittat tryggheten och självförtroendet har vinsterna kommit, säger Västerås tränare Martin Filander.

Inför säsongen var Västerås en av hockeyallsvenskans största favoriter. På upptaktsträffen tippades laget som seriesegrare av nästan hälften av seriens tränare.

Men när säsongen väl drog igång överraskade VIK negativt och efter en svag inledning kämpade laget länge i tabellens nedre skikt.

Därefter har formen gradvis stigit och Västerås har sakta men säkert avancerat i tabellen.

Då Vita Hästen på torsdagen gästade Västerås tog hemmalaget sin åttonde raka seger och befäste sin tredjeplats i tabellen inför juluppehållet.

Efter en händelsefattig första period tog Västerås över matchen i den andra akten. Hemmalaget spelade upp sig samtidigt som gästerna drog på sig utvisningar som de fick ångra.

Urbas tvåmålsskytt

Drygt åtta minuter in i perioden gjorde Jan Urbas 1-0 efter en öppnande passning från Marcus Söderkvist.

2-0 kom inte långt senare från samme Urbas då han påpassligt styrde in en puck bakom Axel Brage i bortamålet.

Målen var slovenens femte respektive sjätte mål för säsongen, båda kom i powerplay.

– Urbas har varit grym sen han kom. Han har inte förlorat många matcher med oss, säger Västeråstränaren Martin Filander.

Andraperiodens skottstatistik som Västerås vann med 17-3 talade sitt tydliga språk.

Hemmalaget slog av på takten något i den tredje perioden, men då 3-0-målet pangades in av Eddie Davidsson med knappa tio minuter kvar trodde nog många i publiken att det var avgjort.

Det vägrade Vita Hästen skriva under på och reducerade två gånger om på kort tid.

Gästerna låg på för en kvittering, men istället kunde Västerås avgöra till 4-2 i tom kasse och bärga lagets åttonde raka seger.

En svit som laget bara kunde drömma om i inledningen av serien.

– Vi har varit djupt nere i en grop men jobbat ihop oss som grupp. Det är mycket hårt arbete från hela gruppen som gett resultat, säger Filander.

I Haparanda gjorde Asplöven ett tappert försök att bryta sin negativa trend på sju raka förluster. Då Karlskoga kom på besök tog hemmalaget ledningen med 1-0 genom Sebastian Dyk.

Men genom två mål i den andra perioden av Gustav Thorell och Johan Nilsson kunde gästerna vända. Det slutade 3-1 till formastarka Karlskoga som kan gå till julvila med sju raka segrar i bagaget.