Elias Pettersson historisk efter succén

Svenske talangen bästa på 25 år: ”Tursam”

Publicerad 2018-12-12

TAMPA. Elias Pettersson gick på knock i natt igen.

Han stod för både sitt sextonde mål och sin sextonde assist när Vancouver tog tredje raka segern borta mot Columbus.

Därmed är ynglingen från Ånge förste rookien i NHL att nå 32 poäng på bara 27 matcher på 25 år.

– Målet i natt var mitt mest tursamma, men jag tar det, säger han efter 3–2-segern.

Ryske stjärnan Aleksej Jasjin var den senaste som lyckades producera 32 poäng på sina 27 första matcher.

Säsongen 1993–1994…

Nu, 25 år senare, har Elias Pettersson alltså gjort om bedriften.

Det säger – ytterligare – något om vilken sensation den 20-årige medelpadingen ställt till med under sin rookie-säsong.

”Mitt mest tursamma hittills”

Mot Columbus i Nationwide Arena i natt tog det lite tid innan det hände saker.

Först åtta minuter in i tredje perioden lyckades Josh Leivo – efter finfin framspelning av Elias – kvittera den 1-0-ledning Blue Jackets hade skaffat sig när matchen var blott 47 sekunder gammal. Mindre än två minuter senare skaffade sig hemmalaget ny ledning och därefter såg det ut som att matchen höll på att rinna gästerna ur händerna.

Men efter 16.58 dök ”EP” upp framför Joonas Korpisalo och styrde in 2–2 – med skridskon.

– Ja, det målet var mitt mest tursamma hittills, säger han till lokal media efteråt.

Elias Pettersson

– Men jag tar det, det hjälpte ju oss att ta två poäng igen.

”Hade kunnat sänka många”

Ja, för strax därpå lyckades Jake Virtanen avgöra också – med ett märkligt skott från ena sarghörnet.

– Vi hittade ett sätt att vinna och det är allt som betyder något, konstaterar Elias.

Jacob Markström, som stoppade 34 skott, håller med.

– Det var en riktig karaktärsseger. Deras 2–1-mål hade kunnat sänka många, men vi bara fortsatte. Riktigt bra, säger han.

Boston vände också. 0–2 efter den första perioden förvandlades till 4–3 i den andra efter att förstakedjan med David Pastrnak och Brad Marchand i huvudrollerna stått tre av målen – 2–2, 3–2 och 4–2.

Jakob Forsbacka-Karlsson hade en assist till Bruins första mål och Oliver Ekman-Larsson en dito för Coyotes.

Minnesota krossade Montreal hemma med 7–1. Matt Dumba stod för två mål.

Winnipeg vann med 6–3 mot hopplösa Chicago som nu föll ned till jumboplatsen i hela NHL. Kyle Connor gjorde två av målen.

Nashville slog Ottawa hemma med 3–1. Enda svenskpoängen: Mattias Ekholms assist till Austin Watsons 1–0.

St Louis tappade 3–1 till 3–3, men avgjorde ändå sent med ett 4–3-mål.

Segerskytt: Brayden Schenn.

Edmonton slog tillbaka Colorado med 6–4 på bortais.

Men det var ändå hemmalagets stjärnkedja som producerade mest.

Poängligans etta Mikko Rantanen stod för 1+3 och ryckte loss lite i toppen. Finländaren har 52 (13+39) poäng och är fem före kedjekompisen Nathan MacKinnon som hade två assist i natt. Tredjelänken Gabriel Landeskog gjorde 2+2.