Sverige U18-världsmästare efter galen final

Publicerad 2022-05-01

Spelmässigt utklassade.

Men Småkronorna är världsmästare efter en galen final mot USA där motståndarna vann skotten med 51–15 – men Sverige matchen med 6–4.

– Det är helt otroligt, vi är bäst i världen och det är helt sjukt, säger lagkapten Liam Öhgren till Sportbladet.

USA hade stormat fram till finalen i U18-VM och inte vunnit någon match med mindre än fyra mål. Och de visade från nedsläpp varför de var storfavoriter.

När Ryan Leonard gjorde 1–0 efter 2,24 var det bara början på en virvlande amerikansk inledning. Att Sverige, efter två mål på en minut i mitten av perioden, kunde ha 2–2 i paus var en liten seger. Efter halva matchen var skotten 20–4. Kort senare hade USA också två rena frilägen.

Men nästa mål var ändå Småkronornas.

Liam Öhgren satte en isare från vänster tekningscirkel i powerplay och när sedan odisciplinerade amerikaner tog två utvisningar till sköt Noah Östlund även 4–2 mot närmast chockade motståndare.

Men USA kom tillbaka, reducerade med en hästspark till slagskott från kapten Rutger McGroarty och i tredje perioden fortsatte en frenetisk kvitteringsjakt.

Hugo Hävelid mot USA

Hugo Hävelid stod emot i två raka boxplay i inledningen av slutperioden och USA tryckte tillbaka Sverige totalt i egen zon.

Vad som hände?

Jo då, en kontring där hela turneringens poängkung Jonathan Lekkerimäki hittade till sin klubbkompis, lagkaptenen Liam Öhgren som kyligt drog målvakten och satte 5–3. Sveriges 13:e skott i matchen och blott det andra i tredje perioden.

USA fortsatte ösa in puckar mot Sveriges mål och med 3,10 kvar så tvingades Hugo Hävelid att kapitulera. Skott nummer 51 betydde 4–5. Men Småkronorna höll emot och Jonathan Lekkerimäki satte 6–4 i öppen bur med 30 sekunder kvar.

Lagkaptenen: ”Tvivlade aldrig”

Vilt jubel utbröt på slutsignal. Laget som började turneringen med att förlora mot Lettland blev världsmästare.

Sportbladet når Liam Öhgren i det glädjerusiga omklädningsrummet. Han vet knappt hur han ska förklara segern.

– Vi är en sjukt stark grupp, så många skickliga spelare och vi tvivlade aldrig på det. Grymt starkt av gruppen, säger han.

Hur nervöst var det på slutet?

– Klart det var nervigt, sen försöker man inte tänka så mycket på det. Man gör bara allt i varje byte för att hålla emot och vi krigar så otroligt bra. Hugo gör en grym match med några sjuka räddningar.

Lagkaptenen har spelat turneringen med en fotskada och har enligt rapporter haft svårt att ens gå mellan matcherna.

– Det har gått upp och ner. Men jag har bara kört. Att få vara kapten för det här laget är en sjukt stor ära, det det betyder enormt mycket, säger Djurgårdstalangen.