Arizona Coyotes är NHL:s bästa lag i numerärt underläge – någonsin.

Men två nya boxplay-mål i natt räckte inte hela vägen.

Laget föll efter förlängning mot Philadelphia (4–5).

Det började illa för Arizona Coyotes borta i Wells Fargo Center i Philadelphia.

Flyers flög fram första fem. Det gav 2–0.

Men lagkaptenen Oliver Ekman-Larsson reducerade i powerplay efter 8.30 och Brad Richardson kvitterade i början av den andra perioden.

Sedan skedde det märkliga – för åttonde och nionde gången denna säsong.

Arizonas Vinnie Hinostroza blev utvisad för tripping efter 5.27.

Efter 6.14 gjorde Derek Stepan 2–3.

Efter 6.38 gjorde Michael Grabner 2–4.

Två nya mål i numerärt underläge, inom loppet av 24 sekunder, för seriens bästa lag i den spelformen.

Och inte bara seriens bästa lag. Utan just nu det bästa någonsin.

Bäst plus/minus någonsin

Coyotes är nämligen första klubb sedan NHL började (1977) föra plus/minus-statistik för numerära över- och underlägen att ha plus fem i boxplay någon gång under en säsong.

Dubbeln i natt var alltså lagets åttonde och nionde BP-mål (på 14 matcher) –samtidigt som de bara släppt in fyra bakåt.

Statistik för det finns från 1933/34 – men på de 85 åren har endast ett lag (St Louis 1975/76) lyckats med samma bedrift (9 mål på 14 matcher).

Men rekordsiffrorna hjälpte inte Arizona i slutändan.

Philadelphia kom tillbaka i den tredje perioden och både reducerade och kvitterade. Sedan avgjorde backen Shayne Gostisbehere efter en minut av förlängningen.

– Enormt för moralen. Enormt för oss, sa ”Ghost” efter att Flyers undvikit en tredje rak hemmaförlust.

Oliver Ekman-Larsson hade förutom målet även en assist till Grabners 4–2.

Oskar Lindblom fick med sig en assist för Flyers och har nu en poängsvit på fem matcher.

San Joses veteran Joe Thornton, 39, blev i natt den 19:e spelaren att ha spelat 1 500 NHL-matcher.

Men trots karriärens 1 032:a assist från ”Big Joe” (han har 399 mål också) förlorade Sharks.

Dallas var för starkt till slut och vann med 4–3 hemma i American Airlines Center. Ingen av svenskarna noterades för poäng.

Östra konferensens bottenlag Florida Panthers var tillbaka efter utflykten till Finland där laget vann det andra av två möten med Winnipeg.

I natt kom ännu en välbehövlig seger – 4–1 mot Edmonton.

Vegas vann en svängig match borta mot Ottawa med 5–3.

William Karlsson noterades för en assist.

Svängigt, ja.

Finländske backen Rasmus Ristolainen gav Buffalo extrapoängen ibortasegern mot Montreal, 6–5 efter förlängning.

Rasmus Dahlin var poänglös, men hade fina +2 i plus/minus-statsen. Linus Ullmark räddade 27 av de 32 skotten i Sabres kasse.

Tampa Bay avgjorde sent hemma mot New York Islanders och återtog åter ledningen totalt i NHL.

Tyler Johnson satte 3–2 bakom Isles-keepern Robin Lehner efter 18.34 och Steven Stamkos 4–2 i tom kasse med tio sekunder kvar.

Därmed har Tampa 25 poäng efter 16 spelade matcher och ligger en poäng före Nashville (15 spelade matcher).

Skadade Victor Hedman saknades även i denna match.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se