Välkommen till verkligheten, IKO

Fjärde raka förlusten.

Hemska 0–7 efter första perioden mot Färjestad – till slut 0–12 och en riktig stjärnsmäll för Oskarshamn.

Så här ser livet som fattig nykomling ut, IKO.

Delar av Oskarshamns supportrar liknar ingenting jag upplevt under mina snart 15 år som SHL-bevakare. Maken till snarstuckna och partiska fans har jag faktiskt inte varit med om, och då har jag ändå upplevt en hel del.

Det går inte att skriva någonting negativt om deras lag utan att det blir ett (ursäkta) jävla liv.

Det är ett martyrskap som jag inte riktigt upplevt tidigare på SHL-nivå. Möjligen att Karlskrona har varit i närheten, men inte riktigt lika enögt.

Nu skrev jag ”Welcome to the big league, IKO” i en tweet efter att Färjestad gjort 5–0 redan efter tolv minuter.

Det uppfattades som att sparka på någon om redan ligger.

Så är det inte alls, utan det här handlar om fakta och erfarenhet. Oskarshamn har runt 28 miljoner kronor i spelarbudget, cirka tio miljoner mindre än laget närmast. Så här är livet för en fattig nykomling när de första omgångarna av eufori har lagt sig.

Då återstår bara vardagen och den är stentuff i SHL, inte minst för en nykomling. Det är tuffa matcher hela tiden.

Luleå hemma, Växjö borta, HV71 hemma, Färjestad borta. Oskarshamns schema den senaste tiden och så rullar det på.

Det finns inget utrymme för några dåliga dagar, åtminstone inte om man vill vara med och slåss om poängen.

Talar sitt tydliga språk

För Oskarshamns del, som truppen ser ut, måste det levereras hundraprocentiga insatser varje gång. Det är den krassa verkligheten. Att i princip prestera över sin förmåga i stort sett varannan dag i 52 omgångar är otroligt tufft. Om inte Oskarshamn levererar både fysiskt och mentalt hundraprocentiga insatser blir det förlust.

Svarar man för ett bottennapp kan det stå 0–7 efter en perioden.

Jag är inte på plats i Karlstad, men 0–7 talar sitt tydliga språk. Det går inte att snacka runt den kollapsen även om vi väger in ett spelsuget hemmalag, maximal utdelning, svagt målvaktsspel, stolpe ut och så vidare.

Bortsett från första perioden i Växjö har Oskarshamn ändå levererat bra ishockey i de tre förlustmatcherna före raset i Karlstad. Fullt i höjd med vad som går att kräva. Men Håkan Åhlunds lag har också tvingats ligga på maximal nivå, utan att få med sig mer än en ynka poäng.

Det var verkligheten när laget klev in på isen i Löfbergs Arena. Stor insats, liten utdelning. Mot Färjestad orkade nykomlingen inte alls, varken fysiskt eller mentalt.

Första perioden i Karlstad, eller 0–12 efter tre perioder, betyder inte att Oskarshamn framöver kommer att falla ihop som ett korthus och inte ta några fler poäng den här säsongen. Det är inte vad jag menar. Nykomlingen kommer att resa sig från det här och vinna fler matcher. Kanske redan i nästa omgång, då väntar regerande mästarna Frölunda…

Men det är en tydlig påminnelse om hur tuff SHL-vardagen är för en nykomling med en betydligt mindre budget.

• Fastnålat inlägg
    12 mars 2020
    Jonathan Nilsson

Leksand–HV71 4–2

MÅÅL! Leksand utökar ledningen genom Marek Hrivik, hans andra mål i matchen.

• Anton Johansson
    31 okt 2020

Malmö-Färjestad (inför)

Malmö vann senast mot Skellefteå med 3-2 efter att ha åkt på fem raka förluster. Skåningarna lär vara sugna på att börja bygga upp en liten segerrad. Färjestad är det som står för motståndet. Johan Pennerborns lag kommer med två förluster i bagaget. I mål för hemmalaget står Lars Volden medan Arvid Holm ska mota bort puckar för Färjestad.

31 okt 2020

Örebro-Skellefteå (inför)

God eftermiddag. Ett sargat SHL-schema gör att vi bara har tre matcher i dag, varav två som börjar 15.15. Örebro tar emot Skellefteå hemma. Jhonas Enroth får chansen mellan stolparna för hemmalaget och Gustaf Lindvall ska försöka spika igen för gästerna.