Kryphålet som gör att spelarna kan träna

Uppdaterad 2020-03-30 | Publicerad 2020-03-25

SHL-klubbarna har fått klartecken att permittera både spelare och ledare.

Men enligt vad Sportbladet erfar finns det kryphål som gör att spelarna kan försäsongsträna trots att de är permitterade.

– Det här med permitteringar är ingenting som SHL styr över eller har infört kollektivt, det är upp till varje enskild klubb, säger SHL:s sportchef och vice vd Johan Hemlin.

Följ ämnen

Tidigare har det inte varit tillåtet att permittera spelare och ledare som är anställda under tidsbegränsade kontrakt. Något som nu har förändrats. Arbetsgivaralliansen, som företräder klubbarna, och fackföreningen Unionen, som företräder spelarna, är överens om ett avtal där även spelare och ledare anställda med kontrakt omfattas av korttidspermitteringen:

– Vi har, ihop med Arbetsgivaralliansen, informerat klubbarna nu på morgonen, säger Johan Hemlin.

Hemlin.

Därmed är det upp till varje klubb att hantera situationen och i vilken utsträckning man vill permittera.

Om bara någon vecka ska spelarna med största sannolikhet igång och försäsongsträna.

Kan de försäsongsträna om de är permitterade?

– Det beror på i vilken utsträckning man har permitterat och hur träningen är planerad, säger Hemlin.

Kan arbeta 16 timmar i veckan

Enligt uppgifter till Sportbladet finns det kryphål för att permitterade tränare ska kunna träna. Det handlar om att det finns olika nivåer på hur stor del av arbetstiden som spelarna är permitterade. Om en spelare exempelvis är permitterad till 60 procent har han rätt att arbeta 16 timmar per vecka. Det innebär att en spelare kan träna exempelvis tre timmar om dagen fem dagar i veckan och sedan vara permitterad resten. 

För Johan Hemlin har vardagen kastats om rejält. I stället för slutspelshockey går det mesta av tiden åt till helt andra åtgärder: 

– Det finns roligare frågor att jobba med. Nu är det konstanta telefonmöten hela dagarna som egentligen inte berör hockey, säger Johan Hemlin.