”Kunde bara drömma om det för ett år sen”

Lehner firade ett år som nykter – med jättematch

avPer Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: USA TODAY Network / Sipa USA
Lehner avslutade grundserien med en stormatch

NEW YORK. För tre dagar sedan firade han ett år som nykter.

I natt avslutade Robin Lehner bästa grundserien i karriären genom att hålla sin sjätte nolla för säsongen – och såg därmed till att New York Islanders får hemmaplansfördel i första playoff-rundan mot Pittsburgh Penguins.

– Det har varit ett väldigt omtumlande år och något sånt här kunde jag bara drömma om för ett år sedan, säger den 27-årige göteborgaren till Sportbladet efter 3–0-segern.

Det var den fjärde april förra året som Robin Lehner bestämde sig för att han behövde hjälp med missbruk och psykisk ohälsa och skrev in sig på en rehab-klinik i Arizona.

Ett år senare är hans liv radikalt annorlunda.

– Ja, jag har varit nykter i ett år nu och det har varit en otroligt stor omställning, säger han när vi når honom efter grundserieavslutningen i Washington.

– Jag har fått ändra på väldigt mycket och har mycket kvar att att ta tag i, det här kommer fortsätta hela livet. Men jag är otroligt glad över att ha klarat det här året och nått hit.

”Otroligt speciellt”

Något som definitivt inte gick att föreställa sig den där första nyktra dagen förra våren var att han ett år senare skulle avsluta NHL-karriärens hittills finaste säsong, som keeper åt New York Islanders, med en sjätte nolla – och därmed bära laget till hemmaplansfördel i en Stanley Cup-serie mot Pittsburgh Penguins.

– Nej, bekräftar Robin, det här hade jag bara kunnat drömma om för ett år sedan.

– Så att få vara med om detta, med den här tajta gruppen, är otroligt speciellt.

Får tufft motstånd

Frågan är vad Islanders kan uträtta mot Penguins – som säkrade tredjeplatsen i Metropolitan-divisionen med viss möda i natt; de tog en poäng mot New York Rangers.

– Det blir såklart en väldig utmaning. De har otroligt många bra spelare och mycket erfarenhet, konstaterar Robin, som tillsammans med kollegan Thomas Greiss mottog Jennings Trophy efter slutsignalen i DC; priset till bästa målvaktsparet i ligan.

Han fortsätter:

– Men vi har något speciellt i den här gruppen och har spelat bra mot dom varje gång vi mötts i år. Så vi ska definitivt kunna ge dem en match.

Även övriga slutspelsmöten i den östra konferensen blev klara under natten. Carolina säkrade första wild card-platsen med en 4-3-seger borta mot Philadelphia och får gå upp mot regerande mästarna Washington Capitals – och Columbus, som samtidigt klappade till Ottawa med, 6-2, möter överlägsna seriesegrarna Tampa Bay Lightning.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

NHL

Missbruk