”Går inte att koppla bort scouterna”

Publicerad 2018-04-19

I morgon börjar U18-VM i Ryssland och världens bästa odraftade juniorer är på plats.

På läktarna sitter fans som är nyfikna på att se morgondagens stjärnor, men en majoritet av publiken är NHL-scouter.

För spelarna är det dels ett stort mästerskap, men framför allt en sista möjlighet att visa upp sig inför sommarens draft.

– Det är klart man tänker på scouterna, men man får se det som något positivt, säger Sveriges stjärna Adam Boqvist.

EXKLUSIVT MED START PÅ LÖRDAG: SE SVERIGES MATCHER I U18-VM PÅ SPORTBLADET

Ishockey-VM för 18-åringar är en kombination av det största mästerskapet i den åldersgruppen och en uppvisningsturnering inför NHL-draften. De spelare som är med har ännu inte blivit valda av något NHL-lag och spelar mycket för att visa upp sig för NHL-klubbarna.

Nikita Kutjerov, William Nylander, Connor McDavid och Auston Mathews är några spelare som blivit utsedda till turneringens spelare och efter det fått makalösa NHL-karriärer.

I det svenska laget är det framför allt en spelare som kommer ha världens blickar på sig – Adam Boqvist från Brynäs.

På läktarna kommer det krylla av scouter från NHL-klubbar och det gäller att visa upp sig en sista gång innan sommarens draft.

– Det är klart man tänker på scouterna, men man får se det som något positivt, säger stjärnan Adam Boqvist.

Medan de flestas fokus legat på Rasmus Dahlin har Boqvist fått flyga lite under radarn. Men faktum är att Boqvist rankas som den näst bästa spelaren från Europa i sommarens draft.

En ny Erik Karlsson

– Man har koll på sin ranking men jag försöker att inte tänka på det. Det ligger i bakhuvet men man stänger av det på isen, säger Boqvist.

Med sina 180 centimeter och 77 kilo är inte Adam Boqvist något större fysiskt hot för motståndarna. Hans stora styrkor ligger i skridskoåkningen, spelsinnet och skottet. Han påminner en hel del om sin förebild ute på isen.

– Jag tittar mycket på Erik Karlsson. Han är en offensiv back som jag försöker ta efter.

Adam Boqvist var inte uttagen i det J20-landslag som i vintras tog silver i JVM, det gjorde att han föll något i draftrankningarna. Det lags supportrar som får honom i sommar ska däremot inte vara besvikna.

Något favoritlag i NHL har inte Boqvist, även om det är en fråga han får svara på en hel del.

– Jag får mest frågor om draften, vart jag vill gå och vika jag hejar på. Men det spelar inte så stor roll. Det viktigaste är inte att gå tidigt, utan vad som händer efter draften.

Svenskar i topp

I draften 2017 var det två svenskar som gick topp tio. Elias Pettersson till Vancouver Canucks som nummer fem och Lias Andersson till New York Rangers som nummer sju.

I år blir det antagligen också två svenskar topp tio. Rasmus Dahlin som etta och Adam Boqvist hamnar antagligen mellan plats fem och tio. Men vi har även fler svenskar i U18-VM som troligtvis kommer väljas tidigt av ett NHL-lag.

En av dessa är Adam Ginning, Linköpings back som av NHL.com rankas som nummer sju av spelare i europeiska lag. Han ser fram emot turneringen i Ryssland och hoppas komma hem med medalj, men NHL-scouterna går inte att bortse ifrån.

– Det går inte att koppla bort scouterna på läktarna. Man måste bara försöka göra sitt bästa på isen, säger Ginning.

Adam Ginning har under säsongen tagit en plats i Linköpings A-lag och fick under våren även göra A-landslagsdebut. Rutin från A-lagsspel är någonting som NHL-scouterna värdesätter högt. Något drömdestination vill däremot inte heller Ginning gå ut med.

– Man vågar inte hoppas på för mycket, får ta det som det kommer. Men kompisarna vill komma över till något varm ställe.

I en turnering som U18-VM, som i mångt och mycket går ut på att spela för sin plats i draften, finns en risk att spelarna blir för själviska. Men det är inget han oroar sig över.

– Det är viktigt att spela ihop som ett lag, det gynnar individen. Scouterna vill se lagspelare, säger han.

Medalj i sikte

Turneringen spelas i de ryska städerna Chelyabinsk och Magnitogorsk. Sverige spelar sin första match imorgon klockan 12.30 mot Schweiz.

I Sveriges grupp ingår även de regerande mästarna USA, giganten Kanada och den förmodade slagpåsen Vitryssland.

USA är favoriter att ta hem guldet. Sedan turneringen startade 1999 har USA tagit tio guld. Sverige? Inte ett enda. Det har däremot blivit tre brons och fem silver, det senaste 2016 efter förlust mot Finland i finalen.

Även om konkurrensen är tuff är det inget snack om att Sverige åker till Ryssland med medalj i sikte.

– Det skulle vara grymt kul att komma hem med en medalj, säger Adam Boqvist.

Se Sveriges matcher med Aftonbladet Plus Premium med start på lördag 21 april klockan 12.30 (Vitryssland).

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Följ ämnen i artikeln