”Finns föräldrar som lägger 100 000 kronor”

Nu kan parallella verksamheten begränsas: Vi är oroade över att det blivit så extremt utbrett

Publicerad 2019-05-28

Utanför idrotten växer en parallell och kommersiell idrottsrörelse fram.

Stockholms ishockeyförbund vill nu att det nationella hockeyförbundet sätter upp regler för den så kallade select-verksamheten.

– Det finns föräldrar som lägger 60 000–100 000 kronor per säsong på det här, säger Carina Oddsberg, kanslichef på Stockholms ishockeyförbund.

Idrottsrörelsen kontrolleras av Riksidrottsförbundet (RF) och finansieras till stor del av den svenska staten med motkravet att verksamheten till exempel ska leva upp till Barnkonventionen. Men samtidigt som RF nu jobbar för att bromsa selekteringen, träningshetsen bland ungdomar och de många gånger stegrande kostnaderna inom idrotten finns det en parallell rörelse som jobbar med andra visioner och regler.

Det kallas inom ishockeyn för ”select-verksamhet” och går ut på att externa aktörer bjuder in barn och ungdomar till turneringar och läger utanför ordinarie säsong. För att barnen ska få vara med tar organisationerna betalt för resor, logi och tränare.

– För bara någon vecka sedan talade jag med en mamma där hela hennes sons lag skulle vara med på en jättegrej en av de här aktörerna arrangerade. Alla skulle vara med utom hennes son eftersom hon inte har råd, säger kanslichefen på Stockholms ishockeyförbund Carina Oddsberg.

Det regionala förbundet upplever också att kommersiella aktörer hetsar till selektering och ibland lockar spelare med rena lögner.

– Det sägs ju redan i namnet, ”select”. Du har ett lag, sen får tre spelare inbjudan att åka på en cup i Ryssland eller Kanada när de är elva år. ”Vi har sett dig och du är fantastisk, vill du vara med?”. Eller ”kom till den här tryouten så får du åka med på en superturnering i Tjeckien” när du är elva år. Det driver en hets och tyvärr utger sig en del aktörer också för att samarbeta med oss på förbundet kring Tv-pucken. De kan säga att de har kopplingar till Tv-pucken teamen och en av de vanligaste myterna vi möter är att det är lättare att komma med i distriktslag om du är med i den här typen av verksamhet. Inget kunde vara mer fel. En förutsättning för att få vara Tv-pucksledare hos oss är att du inte har någon koppling till de här företagen.

Nu föreslår Stockholms ishockeyförbund, i en motion till Svenska ishockeyförbundets årsmöte den 15 juni, att det nationella förbundet gör ”en översyn av policys och regler för select-verksamhet”.

– En av anledningarna till att vi föreslår det här är att vi är oroade över att det blivit så extremt utbrett och driver upp kostnaderna. Många betalar dubbelt så mycket som det kostar att vara med i en förening en hel säsong för två-tre dagar i den här verksamheten. Vi pratar inga småpengar. Det finns föräldrar som lägger 60 000-100 000 kronor på en säsong på den här typen av verksamhet samtidigt som det erbjuds kvalitativ verksamhet inom ramen för våra föreningar, säger Oddsberg.

Föräldrar tvingas betala stora summor för lägren.

Carina Oddsberg medger att det kan bli svårt att stoppa camperna men pekar på att det redan i dag kan finnas en skrivelse i Riksidrottsförbundet stadgar som gör det möjligt för förbundet att reglera de allra yngsta spelarnas deltagande i dyra turneringar i utlandet. Medlemsföreningar i förbundet får inte heller åka på den här typen av cuper utan specialtillstånd.

– Vi kan inte reglera bort det här helt men vi vill åtminstone att samma regler gäller för föreningslivet och select-aktörerna. För vi ser en ökande spiral där den här verksamheten får mer och mer fäste.

De formuleringar förbundet pekar på finns i kapitel åtta, paragraf åtta, i RF:s stadgar:

”För deltagande i tävling eller uppvisning utanför Sverige krävs vederbörande SF:s godkännande” och ”är arrangör av tävling eller uppvisning inte ansluten till SF som administrerar ifrågavarande idrottsgren, får medlem delta endast om SF godkänt deltagandet i tävlingen eller uppvisningen”.

SF står för specialidrottsförbund och är i det här fallet Svenska ishockeyförbundet.

– Vi förväntar oss inte att förbundet ska svara på vår motion genom att kliva in i något åtagande men det vi vill är att man undersöker exakt de här formuleringarna, säger Oddsberg.

  • Diskutera gärna i sociala medier under hashtaggen #utgallrad

Läs hela historien om Emir på Instagram – en del av
#utgallrad

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln