Luleåstjärnan sköt Finland till historisk VM-final

Kanada hade aldrig missat en mästerskapsfinal.

Det tog inte värdlandet Finland med Luleå-backen Ronja Savolainen i spetsen någon hänsyn till.

– Det är obeskrivligt, jag fattar inte vad som hänt ännu. Alltså wow, det här laget är unikt, säger hon i SVT.

Den finska dunderskrällen är ett faktum.

För några veckor sedan tog flera av de finska landslagsstjärnorna guld i SDHL för Luleå Hockey.

I dag låg de bakom det mesta i segern mot stormakten Kanada i VM-semifinalen på hemmaplan.

Ronja Savolainen, 21, kvitterade Kanadas ledning i den första perioden då hon styrde in ett skott från lagkamraten i Luleå, Jenni Hiirikoski.

Final för första gången

Savolainen bjöd sedan tillbaka då hon noterades för en assist på Hiirikoskis 2–1-mål i den andra perioden.

Inför den tredje perioden ledde Finland med 3–2.

Kanada inledde då en stark slutforcering där det i stort sett var spel mot ett mål, men målvakten Noora Räty stoppade allt.

Istället kunde Savolainen säkerställa det historiska avancemanget genom sitt 4–2-mål i tom kasse.

– Jag var jävligt trött. Det var bara att kämpa och ge det sista jag hade i benen, säger den profilstarka 21-åringen i SVT.

”Fattar inte vad som hänt”

– Det är obeskrivligt, jag fattar inte vad som hänt ännu. Alltså wow, det här laget är unikt.

Endast en gång tidigare i damhockeyns mästerskapshistoria har inte USA och Kanada mötts i en final.

Första gången det hände var i OS 2006 när Sverige tog silver i OS-finalen mot Kanada.

I finalen väntar USA som körde över Ryssland med hela 8–0 i den andra semifinalen.