Årets vändning av HIFK – svensk gjorde fyra mål

IFK Helsingfors stod för säsongens vändning i den finländska ishockeyn.

0–5 och 2–6 borta mot JYP förvandlades till seger med 7–6 efter sudden death.

Hjälte: svensken Patrik Carlsson med fyra (!) mål – inkluderat avgörandet.

”JYP kollapsade värre än Lejonen i legendariska mötet med Sverige”, skriver Ilta-Sanomat.

Det handlade om kvartsfinal i den finländska ishockeyligan. Matchserien mellan JYP (Jyväskylä) och IFK Helsingfors stod 2–2 i bäst av sju matcher inför kvällens drama.

JYP blixtstartade och körde över gästerna totalt i den första perioden. Efter 10.34 stod det 5–0 till hemmalaget!

Dominerade totalt

Då inleddes den mäktiga vändningen.

I huvudrollerna två svenskar: Patrik Carlsson och Erik Thorell. Tillsammans med Joonas Rask dominerade andrakedjan totalt.

30-årige centern Patrik Carlsson är forstrad i Frölunda och spelade också där de två senaste säsongerna (SM-guld 2015/16) innan flyttlasset gick till den finländska huvudstaden.

26-årige Erik Thorell har Färjestad som moderklubb och tillhörde allsvenska Bik Karlskoga 2014/15, lirade sedan i TPS Åbo och gick sedan vidare till HIFK.

Enorm utdelning

Patrik Carlsson reducerade till 1–5, 3–6 och 4–6 och Joonas Rask satte 5–6 assisterad av de två svenskarna.

I tredje perioden kom kvitteringen från Juhani Tyrväinen som tog matchen till sudden death.

Den första förlängningsperioden såg ut att bli mållös, men med 14 sekunder kvar av den slog svenskduon till igen.

Thorell assisterade (fjärde passningspoängen) och Carlsson satte 7–6-pucken – hans fjärde mål i matchen!

En enormt utdelning med tanke på att Patrik Carlsson ”endast” gjorde 7 mål på 53 grundseriematcher. Nu har han fem mål på lika många slutspelsmatcher.

– Det är klart det känns bra att göra fyra mål. Men det hade ju inte haft någon betydelse om vi förlorat. Segern var det viktigaste, säger Carlsson till Helsingin Sanomat.

”Sensationell vändning”

”JYP kollapsade värre än Lejonen i legendariska mötet med Sverige. Sensationellt vändning av HIFK!”, skriver Ilta-Sanomat i rubriken.

Tidningen syftar på VM-kvartsfinalen 2003 då Finland ledde med 5–1 i den andra perioden innan Tre Kronor vände och vann med 6–5.

Därmed leder HIFK serien med 3–2 och kan bli klart för semifinal redan på skärtorsdagen i Helsingfors ishall.

Tidigare under kvällen blev Kärpät (Uleåborg) klart för semifinal efter 4–1 i matcher mot Ässät (Björneborg).

KalPa (Kuopio) och SaiPa (Villmanstrand) vann varsin bortamatch mot Tappara (Tammerfors) respektive TPS (Åbo) och reducerade båda till 2–3 i matcher.