Matchfakta 31/3

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-30

Vancouver-Calgary 6-2 (2-2, 3-0, 1-0)

Första perioden: 0-1 (01.13) David Moss 3 (Wayne Primeau, Cory Sarich), 1-1 (11.54) Sami Salo 8 (Henrik Sedin, Kevin Bieksa), spel 5 mot 4, 1-2 (18.52) Matthew Lombardi 14 (Jarome Iginla, Dion Phaneuf), spel 5 mot 4, 2-2 (19.19) Markus Näslund 25 (Daniel Sedin, Kevin Bieksa).

Andra perioden: 3-2 (01.53) Trevor Linden 6 (Byron Ritchie, Jeff Cowan), 4-2 (06.55) Trevor Linden 7 (Mike Weaver, Henrik Sedin), 5-2 (12.16) Matt Pettinger 6 (Ryan Shannon, Taylor Pyatt).

Tredje perioden: 6-2 (00.52) Brad Isbister 6 (Ryan Kesler).

Skott: 33-29 (8-9, 15-8, 10-12)

Utvisningar, Vancouver: 11x2 min, 1x10 min. Calgary: 13x2 min, 2x10 min.

Marcus Nilson, f, Calgary 0, 0, 1, 0, -1, 15.17

Matchen: Matchen avgjordes till Vancouvers fördel i inledningen av den andra perioden genom två mål av en veteran och en härlig räddning av en svensk rookie.

Veteranen i fråga är Trevor Linden. Den 37-årige centern satte 3-2 och 4-2 inom loppet av fem minuter och två sekunder.

Rookien är Alexander Edler. I tidszonen mellan Lindens mål räddade den 21-årige backen pucken på mållinjen under ett power play för Calgary. Så istället för 3-3 fixade Linden ett par minuter senare 4-2 som definitivt släckte Flames drömmar.

För Trevor Lindens del var det första gången sedan 25 februari 2003 (!) som han gjort två mål i en och samma match. Efter 4-2 fick också Calgarys målvakt Miikka Kiprusoff nog och ersattes av Curtis Joseph. Men även Joseph fick släppa in två mål i matchen.

Vancouver tog nu ett stort steg mot slutspelet. Laget passerade Nashville och är nu på den åttonde och sista slutspelsplatsen i Western Conference - en poäng före Predators och bara två poäng efter Flames på den sjunde platsen. Samtliga lag har tre matcher kvar att spela.

Markus Näslund noterades för säsongens 25:e mål när han kvitterade till 2-2 i slutet av den första perioden. Båda tvillingarna Sedin fanns också med i poängprotokollet.

Anaheim-Dallas 3-2 (1-0, 1-1, 0-1, 0-0, 1-0)

Första perioden: 1-0 (09.43) Mathieu Schneider 11 (Ryan Getzlaf, Scott Niedermayer), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 1-1 (06.45) Mike Modano 20 (Brenden Morrow, Jere Lehtinen), 2-1 (14.54) Mathieu Schneider 12 (Ryan Getzlaf, Teemu Selänne).

Tredje perioden: 2-2 (01.53) Niklas Hagman 27 (Toby Petersen).

Straff: 3-2 Chris Kunitz.

Skott: 32-25 (10-3, 7-6, 10-13, 5-3)

Utvisningar, Anaheim: 4x2 min, 1x5 min. Dallas: 7x2 min, 1x5 min.

Loui Eriksson, f, Dallas 0, 0, 2, 0, 0, 16.20

Matchen: Matchen gällde i första hand kampen om fjärdeplatsen i Western Conference som ger hemmafördel i den första slutspelsomgången. I och med att mästaren Anaheim vann har de grepp om den platsen. Ducks har 98 poäng mot Stars 93 poäng med två matcher kvar för Anaheim och tre för Dallas. Och dessa lag kan mycket väl mötas direkt i slutspelet.

Backen Mathieu Schneider var den som visade vägen under ordinarie tid. Han gjorde de två hemmamålen - båda gångerna assisterad av Ryan Getzlaf.

I straffläggningen var Ducks vassare. Både Teemu Selänne och Chris Kunitz hittade rätt bakom Marty Turco i Dallas-målet medan endast Brad Richards lyckades för Stars.

– Vi har verkligen haft svårt med dem i år. De senaste matcherna har vi vänt lite på turen. Det har varit en härlig serie mot dem. Om vi möts i slutspelet också kommer det att bli ett slag. Får vi nu fördel av hemmais är det en stor bonus för oss, sa Mathieu Schneider.

Dallas Mattias Norström spelade i natt sin 900:e NHL-match - imponerande. På dessa matcher har han noterats för totalt 164 poäng (17 mål och 147 assist).

San Jose-Phoenix 3-1 (2-1, 0-0, 1-0)

Första perioden: 1-0 (00.14) Joe Thornton 27 (Milan Michalek, Ryane Clowe), 1-1 (06.33) Shane Doan 28 (Derek Morris), 2-1 (17.31) Joe Thornton 28 (Milan Michalek).

Tredje perioden: 3-1 (07.10) Curtis Brown 4 (Brian Campbell, Jeremy Roenick).

Skott: 32-20 (8-8, 17-5, 7-7)

Utvisningar, San Jose: 2x2 min. Phoenix: 1x2 min.

Publik: 17 496 (i HP Pavilion)

Målvakter: San Jose: Jevgenij Nabokov 95,0%, istid 60.00

Phoenix: Ilja Bryzgalov 90,6%, istid 59.05

Douglas Murray, b, San Jose 0, 0, 1, 0, +2, 19.19

Mathias Tjärnqvist, f, Phoenix 0, 0, 2, 0, -1, 15.02

Matchen: Assistkungen Joe Thornton har blivit målkungen Joe Thornton. Den 28-årige centern leder visserligen fortfarande passningsligan (65 stycken), men har nu också börjat hitta nätmaskorna.

På de senaste fem matcherna har Thornton gjort åtta mål. Två av dem kom i natt - båda i den första perioden. 1-0 redan i det första bytet - efter 14 sekunder spel.

– När du gör mål sådär vill du bara skjuta på allting. Just nu hittar pucken nätet. Jag bara fortsätter skjuta, du vet aldrig vad som händer, sa Thornton.

En ny övertygande seger för NHL:s formstarkaste lag, alltså. San Jose ha nu tagit poäng i SAMTLIGA matcher (19 stycken) sedan 20 februari. Med 106 poäng och tre matcher kvar tyder allt på att Sharks också slår klubbrekordet på 107 poäng (från i fjol) som bästa notering under grundserien. Laget har också en liten, liten chans att komma i fatt Detroit (111 poäng) som har flest poäng av alla lag.

– Vi kontrollerade matchen totalt. De hade något att spela för. Vi lät dem inte göra det, sa en nöjd Ron Wilson, coach i San Jose.

För Phoenix del gick absolut sista chansen att nå slutspel. Laget är nu sju poäng efter Nashville med tre matcher kvar att spela. Ett omöjligt uppdrag, alltså.

– Det är frustrerande. Jag är en spelare som inte varit i slutspel på ett tag och jag ville dit igen. Vi hade chansen att nå slutspel, men vi klarade inte av det, sa Shane Doan som gjorde Phoenix enda mål i natt.

Chicago-Columbus 5-4 (1-2, 2-1, 1-1, 0-0, 1-0)

Första perioden: 1-0 (03.54) Jonathan Toews 23 (Patrick Kane, Brent Seabrook), spel 5 mot 4, 1-1 (13.46) Andrew Murray 6 (Jiri Novotny, Gilbert Brule), 1-2 (18.31) Michael Peca 7 (Gilbert Brule, Kris Russell), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 1-3 (03.36) Nikolaj Zherdev 26 (Andrew Murray, Kris Russell), 2-3 (08.19) Jason Williams 13 (Brent Seabrook, Jonathan Toews), spel 5 mot 4, 3-3 (17.17) Patrick Sharp 36 (Robert Lang, Jason Williams), spel 5 mot 3.

Tredje perioden: 3-4 (03.57) Derek MacKenzie 2 (David Vyborny), 4-4 (13.42) Yanic Perreault 9 (Cam Barker, Dustin Byfuglien).

Straff: 5-4 Patrick Kane.

Skott: 33-35 (5-11, 16-7, 10-14, 2-3)

Utvisningar, Chicago: 5x2 min. Columbus: 7x2 min.

Publik: 20 885 (i United Center)

Målvakter: Chicago: Nikolaj Chabibulin 88,6%, istid 65.00

Columbus: Fredrik Norrena 87,9%, istid 64.47

Joakim Lindström, f, Columbus 0, 0, 0, 0, +2, 07.51

Matchen: 19-årige Patrick Kane har haft en otrolig debutsäsong i NHL. I natt assisterade han först till Jonathan Toews 1-0 i den första perioden vilket var Kanes 48:e passningspoäng denna säsong - ett nytt klubbrekord. Det förra på 47 delades mellan Denis Savard (1980-81), i dag lagets coach, och Steve Larmer (1982-83).

– Jag har tänkt på det de senaste matcherna. Nu är det ur vägen och jag kan gå ut och bara spela hockey. Det är en bonus, sa Patrick Kane.

Och vilken avslutning på matchen han fick. För efter ett målkalas och 4-4 efter full tid, där Chicago hämtat upp ett par underlägen, avgjorde Kane i straffläggningen.

Efter att Columbus doldissvensk Joakim Lindström missat den första straffen steg 19-åringen fram och fintade bort målvakten Fredrik Norrena och satte en backhand i nät. Det visade sig bli den enda lyckade straffen och gav Chicago två livsnödvändiga poäng.

– Jag vet inte vad det är. Förra året satte jag fyra av tio straffar när jag spelade i juniorligan. Du utvecklar finter och blir framgångsrik. I pressade situationer som denna kommer det väl till hands, sa Patrick Kane till AP.

Förutom klubbrekordet i natt innebar assisten till 1-0 också att Kane är delad ett i rookieligan tillsammans med Washingtons svensk Nicklas Bäckström.

Chicago är nu tre poäng efter Nashville, som innehar den åttonde och sista slutspelsplatsen i Western Conference, med tre matcher kvar att spela. På fredag möts de två i en nyckelmatch i Chicago och förutom det har Blackhawks kvar att möta Detroit (hemma och borta).

Minnesota-Colorado 3-2 (2-0, 0-2, 0-0, 1-0)

Första perioden: 1-0 (04.56) Brian Rolston 30 (Kim Johnsson, Mikko Koivu), 2-0 (08.19) Marian Gaborik 39 (Brent Burns, Brian Rolston), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 2-1 (01.21) Jeff Finger 8 (Joe Sakic, Wojtek Wolski), 2-2 (11.59) Ruslan Salei 6 (Jeff Finger, Wojtek Wolski).

Förlängning: 3-2 (03.10) Marian Gaborik 40 (Pavol Demitra).

Skott: 20-26 (6-9, 3-9, 8-6, 3-2)

Utvisningar, Minnesota: 3x2 min. Colorado: 3x2 min.

Publik: 18 568 (i Xcel Energy Center)

Målvakter: Minnesota: Niklas Bäckström 92,3%, istid 63.01

Colorado: Jose Theodore 85,0%, istid 62.30

Kim Johnsson, b, Minnesota 0, 1, 1, 0, 0, 29.45

Matchen: Peter Forsberg är ett osäkert kort för Colorados ledning. Efter att ha gjort succé i de två senaste matcherna (sex poäng) saknades han i laguppställningen i natt - igen. ”Foppa” besväras åter av ljumskarna och det tvingade honom att vila.

Men trots det lyckades Avalanche ta en viktig poäng mot Minnesota efter framför allt en stark comeback i den andra perioden. Jeff Finger reducerade första till 1-2 och assisterade sedan Ruslan Salej till 2-2. Visserligen avgjorde Minnesota i förlängningen (Marian Gaborik med sitt 40:e mål), men oavgjort vid full tid var viktigt för Colorado.

– Det var stort att få en poäng. Vi kom tillbaka från två måls underläge och lyckades bärga en poäng, sa Jeff Finger till AP.

Närmast väntar en ny måstematch för Colorado då de möter Vancouver borta. Canucks som vann stort mot Calgary i natt.

– Vi har spelat bra mot dem de senaste matcherna. Vi vet att det blir en mycket viktig match… vi måste spela på samma sätt som vi gjorde i kväll, sa coachen Joel Quenneville som också hoppas att ”Foppa” kan vara med på träningen redan i morgon, tisdag.

För Minnesotas del är laget klart för slutspel och nu ska laget försöka ta hem segern i Northwest Division också.

– Att bli kvar i topp av divisionen är vårt fokus. Vi tvekade aldrig att vi skulle nå slutspel, sa Wilds forward Brian Rolston som inledde målskyttet i den första perioden.

Buffalo-Boston 2-1 (1-1, 0-0, 0-0, 1-0)

Första perioden: 0-1 (02.33) David Krejci 6 (-), spel 4 mot 5, 1-1 (10.15) Toni Lydman 4 (Paul Gaustad, Derek Roy), spel 5 mot 4.

Förlängning: 2-1 (00.39) Andrej Sekera 2 (Thomas Vanek, Mike Weber).

Skott: 30-18 (6-5, 13-7, 10-6, 1-0)

Utvisningar, Buffalo: 4x2 min. Boston: 4x2 min.

Publik: 18 690 (i HSBC Arena)

Målvakter: Buffalo: Ryan Miller 94,4%, istid 60.32

Boston: Alex Auld 93,3%, istid 60.34

Henrik Tallinder, b, Buffalo 0, 0, 1, 0, 0, 19.57

Per-Johan Axelsson, f, Boston 0, 0, 0, 0, 0, 17.53

Matchen: Buffalos slutspelshopp lever - tack vare Andrej Sekeras skott från 15 meter. Det gav 2-1 39 sekunder in i förlängningen och innebär att Buffalo nu har 86 poäng på tionde plats i Eastern Conference.

Med tre matcher kvar har de fem poäng upp till trion New York Rangers, Philadelphia och nattens motståndare Boston. En svår men inte omöjlig uppgift då Boston och Buffalo även möts i den sista omgången.

– Det är en härlig känsla, det är otroligt… jag kan inte förklara det. Det viktigaste var att vi fick två poäng. Vi är inte döda än, sa Andrej Sekera efter sitt andra NHL-mål i karriären.

– Vi behöver en del hjälp, men i första hand måste vi hjälpa oss själva annars är det en onödig diskussion, sa målvakten Ryan Miller som räddade 17 skott i matchen.

För Boston ser det ljust ut. Laget har nått en formtopp i precis rätt tillfälle.

– Det har varit en bra vecka för oss. Om någon sagt till mig att vi skulle få sju av åtta poäng hade jag tagit det direkt, sa Bruins coach Claude Julien.

Boston har två bortamatcher kvar (New Jersey och Ottawa) för att sedan avsluta hemma mot Buffalo.

Detroit – Nashville 1-0 (0-0, 0-0, 0-0, 1-0)

Övertid: 1-0 (03:21) Johan Franzén (Henrik Zetterberg, Brian Rafalski)

Skott: 36-22 (6-4, 16-11, 9-6, 5-1)

Utvisningar, Detroit: 8x2 min. Nashville: 7x2 min.

Henrik Zetterberg, f, 0, 1, 6, 0, +1, 21:48

Matchen Inför matchen mellan Detroit och Nashville hyllades Gordie Howe med en ceremoni i Joe Louis Arena. Legendaren fyller 80 år i dag, måndag, och fick motta publikens uppskattning för all glädje han skänkt hockeyfansen i Detroit och över hela världen.

”Mr Hockey”, som han kallas, spelade i Red Wings i 25 säsonger och gjorde totalt 801 mål i NHL. Det krävdes en Wayne Gretzky för att bräcka den noteringen.

Red Wings hade behövt en Howe i gammal god form, för när matchen väl kom i gång kom de ingenvart med Nashvilles målvakt Dan Ellis.

Ellis, som hållit nollan i tre raka matcher inför mötet med Red Wings, såg med 31 räddningar till att matchen gick till förlängning efter 60 mållösa minuter.

I förlängningen gjorde han ytterligare fyra räddningar innan Johan Franzén (vem annars?) avgjorde för Detroit. Smålänningen bökade in en retur på ett skott från Henrik Zetterberg och gjorde därmed sitt fjortonde mål på de senaste tretton matcherna.

Inte nog med det. Han slog dessutom ett klubbrekord med sex matchvinnande mål under en månad. Gissa vem som hade det rekordet före svensken? Just det, födelsedagsbarnet Gordie Howe.

Noterbart från matchen i övrigt var att Dominik Hasek höll nollan för 81:a gången i sin NHL-karriär och att varken Tomas Holmström (magmuskel) eller Mikael Samuelsson (ljumske) spelade för Red Wings.

Pittsburgh – NY Rangers 3-1 (2-1, 0-0, 1-0)

Första perioden: 0-1 (03:03) Brandon Dubinsky 14 (Jaromir Jagr, Christian Bäckman), spel fem mot fyra, 1-1 (10:21) Marian Hossa 29 (Pascal Dupuis, Sidney Crosby), 2-1 (17:56) Jevgenij Malkin 46 (Sergej Gontjar, Sidney Crosby), spel fem mot tre

Tredje perioden: 3-1 (19:13) Maxime Talbot 11 (Jordan Staal, Robert Scuderi)

Skott: 20-27 (6-7, 4-11, 10-9)

Utvisningar, Pittsburgh: 4x2 min, 1x5 min. NY Rangers: 8x2 min, 1x5 min.

Publik: 17 020 (i Mellon Arena)

Målvakter, Pittsburgh: Marc-Andre Fleury 96,3% (26 räddningar), istid: 59:53

NY Rangers: Henrik Lundqvist 85% (17 räddningar), istid: 60:00

Christian Bäckman, b, NYR, 0, 1, 3, 0, -1, 16:36

Fredrik Sjöström, f, NYR, 0, 0, 2, 2, 0, 6:08

Matchen Ett fullsatt Mellon Arena undrade nog om inte slutspelet redan hade börjat. Deras hemmahjältar Pittsburgh Penguins och gästande NY Rangers spelade ishockey som om det var match nummer sju i en play off-serie.

– Det kändes som att varje liten detalj kunde vända på matchen och det är slutspelshockey och det är det vi spelar nu, sa Penguins Maxime Talbot.

Talbot avgjorde definitivt matchen med sitt 3-1-mål i tredje periodens slutminut. Ett mål som Rangers målvakt Henrik Lundqvist nog gärna vill ha tillbaka. Svensken stod för en märklig insats och borde ha fått undan pucken innan Talbot stötte in den från nära håll.

Med sex minuter kvar av andra perioden inträffade matchens läskigaste ögonblick. Rangers Brandon Dubinsky trampade olyckligt med skridskon i Jevgenij Malkins ansikte. Malkin fick sy tio stygn, men kunde återkomma i den tredje perioden.

– Jag såg såret och det var nära hans öga, sa Penguins lagkapten Sidney Crosby. Det var riktigt läskigt.

– Brandon gjorde det inte med flit, sa Malkin. Han sa att det var en olycka och bad om ursäkt.

Malkin gjorde sitt 46:e mål för säsongen när han satte 2-1 med ett mäktigt slagskott i slutet på första perioden. Målet blev matchvinnande.

I och med segern tog Penguins över ledningen i den östra lighalvan från spellediga Montreal Canadiens.