SHL-pampen: ”Vill hitta en modell som ligger i tiden”

Publicerad 2017-11-21

En kommande mångmiljonklyfta kan få hockeyallsvenska klubbar att starta en egen liga.

Diskussionerna med SHL är redan i gång.

– Det finns flera frågor som vi verkligen vill resonera med hockeyallsvenskan om, säger SHL:s styrelseordförande, Anders Källström.

Följ ämnen

Den här säsongen ser ut att vara sista chansen för de hårdsatsande hockeyallsvenska klubbarna att nå SHL.

Nästa säsong kliver de nya ligabidragen in i svensk hockey som ger SHL-klubbarna runt 45 miljoner kronor årligen, och klubbarna i Hockeyallsvenskan 2,3 miljoner kronor.

Då har flera klubbar i landets näst högsta liga insett allvaret – och valt att agera.

Sex hockeyallsvenska klubbar vill att SHL utökas – annars kan de själva komma att starta en egen liga.

Vill ta diskussionen

Nu svarar SHL:s ordförande, Anders Källström, på den rådande situationen.

– Just nu har vi en bra dialog med Hockeyallsvenskan. Det finns flera frågor som vi verkligen vill resonera om. Det är viktigt för oss att ha en bra andraliga i Sverige och vi är väldigt öppna med att diskutera andra moment som kan tillföra ligan, säger Källström.

Anders Källström, SHL.

Har SHL ett ansvar för att även driva Hockeyallsvenskans utveckling framåt?

– SHL är ett dotterbolag till 14 SHL-klubbar och där ligger vårt ansvar. Men vi har också ett ansvar för svensk hockey generellt. Det är viktigt att komma ihåg att pengarna från de nya tv-avtalet inte går till något svart hål, utan till utvecklingen av svensk hockey.

Kan du förstå hockeyallsvenska klubbarnas missnöje?

– Världen står inte stilla, det finns sponsoravtal som ska förnyas på alla områden. Nu är det SHL som drar, men det kan smitta av sig. Vi är beroende av varandra.

”Bättre grund än på många år”

– Vi är villiga att resonera om saker. Personligen, som vän av ordning, har jag aldrig trott på någon stängd liga. Vi ska utveckla den svenska modellen och det är viktigt för Hockeyallsvenskan att förstå att de är en del av det. Det gäller att ha bra idéer, fortsätter Källström.

Finns det en möjlighet att SHL utökas?

– Vi måste ta lärdom av det vi har gjort och som inte fungerat. Att hitta en modell som ligger i tiden och samtidigt utvecklar hockeyn är grannlaga, men vi har en bättre grund än på många år att diskutera det här.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

LÄS VIDARE