Elias Pettersson: ”Visst känner jag av pressen”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

avMats Wennerholm

HOCKEY

Elias Pettersson är halvnöjd med sin start i Tre Kronor, trots att VM-platsen är säkrad.

Som han brukar vara.

– Det har varit roligt, men det är en nivå jag inte spelat på innan. Jag har mycket att lära för att komma dit jag vill komma, säger Elias Pettersson.

Elias Pettersson är samma diplomat som vanligt, försiktig med vad han säger.

Det är ingen ny Foppa, som knäckte klubban över knät och skällde ut domaren Börje Johansson efter SM-finalen mot Malmö 1994.

Men på isen visar han mycket av samma unika talang och vilja att bli bättre, de egenskaper som driver alla spelare som slutat som världsstjärnor i den sport vi kalla ishockey. Ja, i alla sporter för den delen.

– Det har varit roliga matcher att spela, men det är en nivå jag inte spelat på innan. Det har varit lärorikt att prova på. Allt går snabbare, alla är starkare.

Hur snabbt kan man lära, då?

– Jag vill lära mig så snabbt som möjligt och bli bättre för varje dag. Så jag hoppas jag kan lära mig snabbt.

”Känner av pressen”

Ja, Elias Petterssons utvecklingskurva har pekat rakt uppåt hela säsongen och det finns inget som talar för att den inte ska fortsätta i hans första VM någonsin. Han har fått spela två matcher i den kedja som klickat bäst offensivt i Tre Kronor i Sweden Hockey Games. Tillsammans med lagkaptenen Mikael Backlund och Los Angeles Kings Adrian Kempe bildade han den kedja som skapade mest framåt.

– Det är kul att jag fått chansen. Jag gillar att spela i powerplay och vara ett hot framåt. Det är upp till mig att bevisa att jag förtjänar det.

Allt har gått i rekordfart för Elias Pettersson de här säsongen. Många hockeydrömmar är reda uppfyllda. Vinnare av SHL:s poängliga, vinnare av både slutspelets skytte- och poängliga, SM-guld och nu klar för sin första VM-turnering i Tre Kronor.

– Visst känner jag av pressen, men försöker att inte tänka på vad folk begär av mig. Det här var ingenting jag trodde när säsongen startade.

Han är inte ensam.

Vem hade trott det?

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM