Bjurman: Pittsburgh påminner om Borg

avPer Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

PHILADELPHIA. Det är lika bra att börja förbereda sig.

Pittsburgh Penguins kan mycket väl vinna sin tredje raka Stanley Cup i juni.

Efter den Björn Borg-inspirerade uppvisningen i det våldsamt fientliga Philadelphia under söndagen – som de vann med 5–1 – känns det mer sannolikt än någonsin.

Jaha, ska han blanda in gamle ”Burken” i Stanley Cup-krönikor nu också?

Ja, det ska han – för hyllade filmen ”Borg vs McEnroe” har precist gått upp på amerikanska biografer och den erinrar, milt uttryckt, om vilket stålpsyke den svenske tennisguden var utrustad med, vilken otrolig kyla, vilket provocerande, nästintill buddistiskt lugn...

Likadant är det med regerande Stanley Cup-mästarna från Pittsburgh.

Omvärlden trodde att de skulle bli lite skärrade när Flyers helt otippat kom tillbaka efter den inledande 0-7-knocken och vann match två i serien med odiskutabla 5-1 – och det tyckte vi det fanns fortsatta skäl att tro under inledningen av holmgången i Wells Fargo Center under söndagen också, när hemmaspelarna speedade på energin från  19 000 vettlöst vrålande fans iscensatte en formidabel forcering.

Mördande offensiv motattack

Men Penguins reagerade ungefär som Björn efter en till synes knäckande tiebreak-förlust a’ tolv tusen bollar i Wimbledon.

De tittade liksom bara upp, borstade av sig dammet, frågade ”Är ni klara nu” och gick till mördande effektiv motattack.

Resultat, till slut:

En rungande 5–1-seger.

Det är verkligen det som är grejen med Sidney Crosby, Evgeni Malkin, Phi Kessel och de andra pingvinerna – förutom att de är ena jävlar på att spela hockey, förstås.

Vad som händer, vilka underlägen de än kan tänkas hamna i och hur kackigt de helt förbryllande ibland än uppträder, hittar de alltid sätt att krångla sig ur playoff-motståndarnas strypgrepp.

Det är som Carl Hagelin – återigen utmärkt ihop med landsmannen Patric Hörnqvist och Malkin – säger när jag träffar honom i ett avspänt omklädningsrum efteråt:

– Vi har upplevt allt och sett det mesta, inget berör oss alltför mycket. Vi blir aldrig för höga över vinster och aldrig för låga efter förluster. Vi vet att varje match är en ny saga och vi vet också vad vi kan.

Philadelphia svajar hit och dit

Därför är det inte det minsta otänkbart att de återvänder till sin tredje raka Stanley Cup-final – och vinner igen.

Sure, vägen dit är fortfarande lång och fullspäckad med svåra hinder. Det är till att börja inte omöjligt att konstiga Flyers – vars dagsform svajar hit och dit som Anders Järryds humör under en dubbelmatch,  för att nu fullfölja tennistemat – bjuder bättre motstånd natten till torsdag och kommer på hur man överlistar iskalle Matt Murray, i sanning en Björn Borg på skridskor när det vankas slutspel. Men att de ska vända och slå ut rivalen från västra Pennsylvania? Nänä, det hjälper nog inte ens om någon berättar att självaste Peter Forsberg såg söndagsmatchen på plats så de skärper till sig av ren respekt…

Senare, i en eventuell konferensfinal, lär antingen Tampa eller Boston vänta på mästarna och det är i så fall ingenting annat än formidabla motståndare. Framförallt Boston. De har sett direkt oslagbara ut i de två första urladdningarna mot Toronto.

Men vi talar om Pittsburgh Penguins här.

När det väl behövs kommer de att smasha in matchbollen på precis rätt sida baslinjen.

Precis som Björn Borg. 


NHL-BLOGGEN: Följ Stanley Cup-slutspelet med Bjurman – klicka här!

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM