Brist på isytor: ”Stockholm är sämst i klassen”

Publicerad 2018-12-20

Det råder brist på isytor i hela landet, menar ishockeyförbundet.

I oktober tvingades Zinkensdamms ishall i Stockholm stänga över en dag.

Nu har flera hockeyprofiler skrivit på en namninsamling för att få till en ny ishall.

Enligt Svenska ishockeyförbundet saknas isytor över hela Sverige. I Sverige finns 360 ishallar. Det skulle behövas ytterligare 90 för att nå upp till Finlands nivå.

– I alla storstadsområdena: Stockholm, Göteborg och Malmö är det en uppenbar brist på isytor. I andra delar av landet har vi ofta en brist på isytor i centralorterna, medan kranskommunerna har ishallar som behöver fler aktiviteter. Vårt mål är ingen ishall ska läggas ned, säger Göran Tidström, som arbetar som anläggningsansvarig på förbundet.

Så det här inte bara ett storstadsproblem?

– Nej, absolut inte.

”Stockholm är sämst i klassen”

Missgynnar det här utvecklingen för svensk ishockey?

– Den här frågan är kanske den allra viktigaste. Utan anläggningar kan vi inte växa i samma takt som samhällets utveckling. Ishockeyn är en av de mest engagerande idrotterna i vårt land, och det måste vara möjligt för fler att delta i ishockeyn gemenskap. Det är svårt att växa om man inte har någonstans att vara.

Vari ligger det största problemet?

– Politikens inkonsekvens. Man talar om hur viktig idrottsrörelsen är, men det syns inte i hur mycket av sina resurser man är beredd att allokera dit. Den andra biten är att idrottsanläggningar och ishallar alltför sällan är med i stadsplanering i expanderande områden från början. Det borde vara obligatoriskt i planlagen, att det ska finnas med idrottsanläggningar.

Nu ska Zinkensdamms ishall rivas. Hur ser ishallbristen ut i Stockholm?

– Stockholm är sämst i klassen. Det finns en ishall per 100 000 invånare. I landet i övrigt går det 27 000 personer per ishall. Det behövs omgående tre till fem ishallar. Och för att ha en chans att komma ifatt efter det behövs en ishall per år fram till 2030. Men inte ens då är vi ikapp rikssnittet.

Ska tälta in uterinken

Nu har en namninsamling startats av Hammarby IF, ishockeyföreningen som håller till på Zinkensdamm. Hittills har över 2000 personer skrivit under. Av dem är flera välkända ishockeyprofiler. Bland annat SHL-spelaren Robin Figren, tv-profilen Petter Rönnqvist och den vardande förbundskaptenen för Tre kronor, Johan Garpenlöv.

Johan Garpenlöv är en av dem som skrivit under namninsamlingen.

Stockholm stad vet fortfarande inte när en ny hall kan stå klar. Karin Ernlund (C), idrottsborgarråd i Stockholm, menar dock att det ska byggas en ny ishall på Zinkensdamms IP.

– Ja, planen är såklart att bygga upp en ny ishall på samma plats, säger hon.

När kan den stå klar?

– Inte så snabbt så att vi kan lösa det akuta problemet, så fort kan vi inte riva och bygga upp något, det tar tid. Så nu tittar vi på akuta lösningar. Där tittar vi nu på att tälta in uterinken i Kärrtorp, för att lösa det problemet. Vi behöver tänka både långsiktigt och kortsiktigt.

Förbundet säger att det behövs tre till fem ishallar de närmsta åren. Sedan en ny ishall varje år fram till 2030. Kan det tillgodoses?

– Vi har en investeringsplan som jag har ärvt från den gamla politiska majoriteten. Det som vi har är ishallen i Gubbängen, som visserligen inte är för hockeyn, det blir en bandyhall. Sen har vi Sätra ishallar, som finns med i planerna. Det ska bli två ishallar. Där gäller det att vi kommer framåt med planerna där. Sedan vill vi bygga upp ishallen på Zinkensdamms IP och bygga ett tält över uterinken i Kärrtorp, säger Karin Ernlund.

Skicka in dina tips om anläggningskrisen i Sverige, hur ser det ut där du bor?

  • 21 dec 2018

    Stockholm Stad bör satsa på en stor multiidrottsanläggning vid Sthlm universitet likt IKSU anläggning i UMEÅ där bredd och elitverksamhet kan träna och spela vattenpolo/simning/simhopp, bollsporter, racketsporterna , beachvolleyboll, klättring , gym mm!

    Claes

    Sebastian Parkkila
  • 21 dec 2018

    Simhallen i Mölndal gick sönder vilket gjorde att simklubben fick åka runt i hela Göteborg i 6månaders tid. Tillfällig lösning är gjord men problemet har kommun veta sen 2006 men bara tror att "upprustning" hjälper. Det har drabbat föreningsverksamhet, allmänhet samt simkunnighet i skolorna som simmade där.

    Anonym

    Sebastian Parkkila
  • 21 dec 2018

    Kan det vara så att de (flesta) som blir politiker sällan eller aldrig själva har utfört en idrott på riktigt, utan helre redan som unga satt i kommittéer av olika slag, och därför inte förstår idrottens värde för folkhälsan, för integrationen och för att hålla barnen borta från stökigheter. Exemplen från Kungsholmen visar på total brist på förståelse för vad de barnfamiljer - som politiker försöker få inflyttade - efterfrågar. De flesta politiker har en inställning att göra ett schysst jobb, men när det gäller detta har de gått helt snett. Vilket parti blir först med en idrottsprofil?

    Thomas

    Sebastian Parkkila
  • 21 dec 2018

    Är inte enbart en fråga om antalet hallar heller. I många kommuner används hallarna till andra event. Mässor, konserter, stå-upp shower etc. Då åker idrotten ut. Gissar på att tusentals ungdomar missar sin träning varje dag i Sverige pga detta.

    Henrik

    Sebastian Parkkila
  • 21 dec 2018

    Jag blir så upprörd att politikerna inte tar tag i problemet med idrottsytor/anläggningar i Sthlms innerstad! Att ungdomar får möjligheter att idrotta är otroligt viktigt för samhället i stort. Skärp er politiker! Om något parti skulle profilera sig i idrottsfrågan lokalt skulle dom få min röst omgående

    Jocke M

    Sebastian Parkkila

LÄS VIDARE