Wennerholm: Så slutar semirysarna

HOCKEY

Kanada–Ryssland och Sverige–Finland – två klassiska och prestigefyllda VM-semifinaler väntar.

Mats Wennerholm sätter här betyg på lagdelarna, analyserar och tippar.

KANADA-RYSSLAND

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Matt Duchene.

KANADA

Målvakter

Calgarys Chad Johnson och Colorados Calvin Pickard delade på jobbet i gruppspelet, men Pickard är Kanadas val i slutspelet. Fick släppa in ett mål mot tyskarna i kvarten, men lär stå även mot ryssarna.

Backar

Hade otur och fick stekhete Tyson Barrie skadad efter sju poäng på bara tre matcher. Men St Louis Colton Parayko har kommit in och varit ännu bättre. Det är starkt rakt igenom, även om namnen inte är de största.

Forwards

Här är det absolut världsklass och bäst forwards tillsammans med Ryssland. Unga stjärnor som Mitch Marner (Toronto) och Nate MacKinnon (Colorado) har dominerat framåt. Det vimlar av matchvinnartyper.

Coach

Jon Cooper har gjort succé under sina fem säsonger i Tampa Bay Lightning. Var assisterande coach för det unga Team Nordamerika under World Cup och nu för första gången huvudansvarig i Kanadas bås.

Totalt: 18


Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Artemi Panarin.

▪▪▪ RYSSLAND

Målvakter

▪▪ Ryssland tackade nej till Columbus Sergej Bobrovsky, nominerad både till Hart och Vezina Trophy och satsade på unge Andrei Vasilevski. Han studsade tillbaka mot Tjeckien och höll nollan.

Backar

▪▪ Har länge varit ryssarnas svaga sida, men det är ändå toppklass. Även om det finns brister i defensiven. Men ryssarna brukar ju inte hålla till så mycket i egen zon. Anton Belov är en personlig favorit.

Forwards

▪▪ Det går inte att sätta annat än toppbetyg på Rysslands forwards. En mix av de största inhemska stjärnorna och några av de bästa från NHL. Kutjerov, Panarin och Orlov sänkte tjeckerna med ett mål var.

Coach

▪▪ Oleg Znarok har överlevt som rysk förbundskapten längre än de flesta. Han är inne på sin fjärde säsong nu som ansvarig i det ryska båset. Han inledde de åren med ett VM-guld i Minsk 2014. Har chans på ett till nu.

Totalt: 17


Tips: Kanada vinner med 3-2

▪▪ Ryssland har väl imponerat mest av alla lag i VM, men brukar ha svårt mot transatlanter. De föll i sista gruppspelsmatchen mot USA (3-5) och det känns som att Kanada har ett mentalt övertag rent historiskt.


SVERIGE-FINLAND

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

SVERIGE

Målvakter

Det går inte att sätta något annat än högsta betyg med Henrik Lundqvist i mål. Speciellt inte efter matchen mot Schweiz, då han räddade Sverige långa stunder. Utan Henke hade det kunnat sluta riktigt illa.

Backar

Alla är överens - Sverige har bästa backbesättningen av alla i VM. Sex toppbackar från NHL och Växjös Philip Holm som en stark sjundeback. Det svenska försvarsspelet har varit lite virrigt så här långt, men ändå full pott.

Forwards

William Nylander och Nicklas Bäckström har burit laget sedan de började spela i en kedja tillsammans med Oscar Lindberg. Kedjan med Elias Lindholm, Victor Rask och Gabriel Landeskog har tappat fart, men det är ändå toppklass.

Coach

Rikard Grönborg har lockat hem många NHL-spelare till VM, men han har inte lyckats vinna något än. Det gjorde han inte som coach för J18 eller J20-landslaget heller. Nu är han nära sin första succé, men det är upp till bevis.

Totalt: 17


Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Sebastian Aho.

▪▪▪ FINLAND

Målvakter

▪▪ Joonas Korpisalo har varit backup till Sergej Bobrovsky i Columbus i vinter. Han hade stora förväntningar på sig, men det har blivit pannkaka så här långt, men Harri Säteri stod mot USA och höll nollan.

Backar

▪▪ Julius Honka är det närmaste NHL som Finland kommer på backsidan med hans 16 matcher för Dallas i vinter. Annars har det mesta hämtats från KHL. Men backarna liksom hela Finland verkar sitta fast i ett spelsystem de inte gillar.

Forwards

▪▪ Det ser ändå hyggligt ut framåt, där Colorados Mikko Rantanen och Carolina unga talang Sebastian Aho stått i en viss särklass. Bäst i finska laget i kvartsfinalen mot USA i mina ögon. Men det är långt från fjolårets klass, då NHL-spelarna kom och tog Finland till en VM-final

Coach

▪▪ Lauri Marjamäki har haft en blytung start på förbundskaptensjobbet. Tre raka förluster i World Cup och ett spelsystem som ingen gillar. Segern mot USA var egentligen hans första riktiga framgång.

Totalt: 11


Tips: Sverige vinner med 3-1

▪▪ Finland imponerade mot USA, men samtidigt gjorde amerikanarna sin sämsta match i hela turneringen. De verkade inte ha scoutat Finlands defensiva styrspel. Det har Sverige. Garanterat. Och på papperet är svenskarna betydligt bättre.