Glädjebesked för AIK: Får spela kvar

avMattias Karlsson

Pusselbitarna börjar komma på plats för AIK.

Ekonomin är under kontroll och fortsatt spel i hockeyallsvenskan är beviljad.

Under nästa vecka tas beslut om hemmamatcherna ska spelas på Hovet eller Vilundahallen i Väsby.

Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

Under onsdagseftermiddagen fick AIK beskedet av licensnämnden att de har blivit godkända för fortsatt spel i hockeyallsvenskan kommande säsong.

AIK fick dispens förra säsongen när det gällde de ekonomiska kraven för att klara elitlicensen.

Efter att misslyckats ta steget upp till SHL har det krävts ett omfattande arbete för att balansera ekonomin och inte bli nedflyttande till division 1, en klubb kan inte få dispens två säsonger i rad.

Många klara nyförvärv

AIK har tvingats dra ner kraftigt på kostnaderna för bland annat spelartruppen och personalen.

– Det har varit en stor utmaning. Det känns väldigt bra att vi har lyckats, säger AIK:s vd Anders Olson.

Sportsligt ser trots allt sportchefen Anders Gozzi ut att få till ett intressant lag med nyförvärv som Robin Jacobsson, Johan Porsberger och Kim Tallberg.

– Med tanke på de tuffa ekonomiska förutsättningar vi har haft tycker vi att det ser lovande ut, även om vi har nio spelare på try out där några säkert försvinner. Vi är nöjda så här långt och tror att vi kan överraska många, säger Anders Olson.

Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Förhandlar med Väsby

Den tredje stora frågan har varit var AIK ska spela sina hemmamatcher eftersom klubben tycker att Hovet har blivit för stor och dyr för hockeyallsvenskan.

– Vi sitter i förhandlingar med både Stockholm Live om Hovet samt Väsby kommun och Väsby Hockey om Vilundahallen. Under nästa vecka måste det vara klart för att det inte ska bli för kort om tid, det går inte att säga åt vilket håll det lutar just nu, säger Anders Olson.

Inför förra säsongen var det AIK, Karlskrona, Västerås och Pantern som fick dispens för elitlicensen av Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd.

Inför nästa säsong har Pantern redan dragit sig ur hockeyallsvenskan och ersatts av Almtuna, dessutom har Vita Hästen och Västervik gått ut med att de inte klarar kraven men ansöker om dispens.

– Vi tycker fortfarande att licensreglerna när det gäller kravet på koncernredovisning och eget kapital är oproportionerliga för hockeyallsvenskan. Det har många klubbar som har problem och jag tror att det är flera som inte klarar licensen, säger Anders Olson.

ARTIKELN HANDLAR OM