Växjö tar höstlov med efterlängtad seger

Publicerad 2019-11-02

Hösten har mestadels varit en stor besvikelse för laget som blev svenska mästare 2018.

Segern med 3–1 hemma mot topplaget Luleå innebar dock att Växjö får gå på landslagsuppehåll med en framgång i färskt minne.

Luleå HF

Nästan en tredjedel av grundserien spelad betyder att tiden är kommen för en första delsummering av säsongens SHL. Sista matchen i Växjö före landslagsuppehållet såg ut som, med tanke på tabellen och lagens respektive formkurvor, en god möjlighet för Luleå att krydda en stark höst med tre nya poäng.

Inledningsvis satte dock Växjö sina gäster under press och skapade några fina målchanser. Men, lika på noll på resultattavlan efter en period.

Emil Pettersson nätade för Växjö.

Holmberg hittade rätt

Efter den första pausen fick Växjö belöning för sin aktivitet i anfallszon då Pontus Holmberg styrde pucken i mål. Luleås målvakt David Rautio lyckades sedan, genom att storspela, hindra ytterligare hemmamål.

Det visade sig att de heta känslorna från lagens kvartsfinalserie i våras fanns kvar. Luleå fick möjlighet att spela fem mot tre i 1.40 och den möjligheten tog Arttu Ilomäki tillvara på. Utjämnat på tavlan och känslorna eldades på allt mer, såväl på isen som på läktaren.

Hemmapubliken återfann sin harmoni när Växjö återtog ledningen redan före den andra pausen, målskytt den gången var lagets poängkung Emil Pettersson.

Punkterade i tom bur

I tredje perioden försökte Luleå hitta tillbaka till de vägar som, innan den här matchen, gett laget möjlighet att spela hem fem raka trepoängare. Men topplaget från Norrbotten förmådde aldrig att växla upp den här aftonen. Erik Josefsson satte Växjös avgörande 3–1-puck i tom Luleåkasse.

Segern innebar förstås skön balsam för ett stukat Växjö, som förlorat tio av 16 matcher i höst. Luleå gick, trots förlusten, på landslagsuppehåll som ett av SHL:s absoluta topplag.