Succé för Lehkonen i Montreal

Publicerad 2017-01-12

Slutspelskung i Frölunda i fjol.

Nu gör Artturi Lehkonen, 21, succé även i NHL.

I natt stod han för 2+1 när Montreal förnedrade Winnipeg Jets på bortais och vann med 7–4.

– Det var fint att få målen, säger Lehkonen.

Förra våren var Artturi Lehkonen Frölundas målkung när laget vann SM-guld.

Den unge finländaren gjorde elva mål och med ytterligare åtta assist suddade han ut Daniel Alfredssons klubbrekord i antal slutspelspoäng från lockoutsäsongen 2004/05.

Efter två säsonger i Frölunda blev det dock en flytt till NHL.

Nu verkar Lehkonen har hittat samma fina form även i klassiska Montreal Canadiens.

Nära ett hattrick

I natt kom mål nummer nio och tio för säsongen – båda i den tredje perioden. Det blev även Artturi Lehkonens första trepoängsmatch i NHL då han hade en assist till Tomas Plekanecs 3–2-mål i den första perioden.

– Det var fint att få målen, men det var ganska desperata på slutet och vi ville se till att göra de rätta sakerna för att inte låta de komma in i matchen igen, säger Lehkonen till Montreal Gazette.

21-åringen var nära ett hattrick, men missade öppen kasse i slutminuten efter att Winnipeg tagit ut målvakten.

Skadedrabbade Montreal vann till slut det målrika mötet med 7–4. För Winnipegs del var det säsongens absoluta bottennapp.

Eller som Jets-coachen Paul Maurice sammanfattade:

– Det var skit från första nedsläpp ända till slutet.

Florida Panthers vann borta mot New York Islanders.

Backen Jason Demers satte segerpucken (2–1) i början av den tredje perioden och målvakten Roberto Luongo räddade 29 skott för Panthers.

Calgary tog en meriterande bortaseger mot San Jose (3–2).

Mikael Backlund fortsätter att visa storform. Svensken assisterade både till 2–2 (Matthew Tkachuk) och avgörande 3–2 (Dougie Hamilton).

Calgary–San Jose 3–2 (1–2, 1–0, 1–0)
Calgary: Michael Frolik, Matthew Tkachuk (Mikael Backlund), Dougie Hamilton (Backlund). Målvakt: Chad Johnson 92,6 procent. San Jose: Logan Couture, Brent Burns (Melker Karlsson). Målvakt: Aaron Dell 89,3 procent.
Publik: 18 912.
Washington–Pittsburgh 5–2 (1–0, 1–0, 3–2)
Washington: Alexander Ovetjkin 2 (Nicklas Bäckström 2), Justin Williams, Bäckström (11), Lars Eller (Bäckström). Målvakt: Braden Holtby 93,8 procent. Pittsburgh: Jevgenij Malkin, Patric Hörnqvist. Målvakt: Marc–André Fleury 86,2 procent.
Publik: 18 506.
Winnipeg–Montreal 4–7 (2–3, 1–2, 1–2)
Winnipeg: Mark Scheifele (2), Mathieu Perreault, Bryan Little. Målvakter: Michael Hutchinson 82,6 procent, Connor Hellebuyck 57,1 procent. Montreal: Phillip Danault (2), Artturi Lehkonen (2), Brian Flynn, Tomas Plekanec, Sven Andrighetto. Målvakt: Al Montoya 85,2 procent.
Publik: 15 294.
NY Islanders–Florida 1–2 (1–1, 0–1, 0–0)
NY Islanders: Nick Leddy. Målvakt: Thomas Greiss 91,7 procent. Florida: Keith Yandle, Jason Demers. Målvakt: Roberto Luongo 96,7 procent.
Publik: 13 529.