Planerar trotsa flaggförbudet: ”Inte mycket respons”

avAnton Johansson, Makoto Asahara

Publicerad:
Uppdaterad:

Luleåsupportrar deklarerar i ett öppet brev att de planerar trotsa flaggförbudet hemma mot Leksand i kväll.

Något klubben är emot.

– Att bryta mot flaggförbudet just nu kommer inte tillföra någonting för föreningen, säger Luleå Hockeys vd Stefan Enbom.

Det var efter bortamatchen mot Skellefteå i SHL 22 oktober som Luleås fans straffades med ett flaggförbud på läktarna.

I ett öppet brev, signerat Luleås aktiva supportrar, uppmuntrar nu fansen till att trotsa förbudet. ”Där vi befinner oss just nu känner vi att vi måste agera på den arena vi har att agera på: H-läktaren”, skriver bland annat supportrarna i brevet.

”Risk man får ta”

Luleåsupportern Manne Ek, som varit en av de drivande i fansens beslut, förklarar för Sportbladet:

– Sedan vi fick det här förbudet har Luleåfans (den officiella supporterföreningen) drivit frågan. Att försöka få till en dialog både med förbundet och SHL för att göra det på rätt sätt. Där har det inte varit så mycket respons, säger Ek, som berättar om uppskjutna möten och bristande intresse till dialog.

– Vi kan inte vänta hur länge som helst. Folk kommer ledsna till slut. Nu har det kommit så långt.

Är ni oroliga för ytterligare bestraffningar i och med detta?

– Det har varit prat om längre förbud. Någon som nämnde något om avstängningar för de som flaggar. Men det är en risk man får ta. Om en hel läktare flaggar på som vanligt har jag svårt att se att de ska stänga av 50-100 personer.

Enligt Ek har klubben förståelse för supportrarnas protest, att de vet att det kan bli böter och att de har varit med i diskussionerna.

Klubben emot aktionen

Men så är inte fallet enligt Luleås vd Stefan Enbom.

– Vi har ju en nära och tät dialog med Luleåfans som är den officiella organisationen. Vi har haft det hela tiden och ur deras perspektiv har det aldrig varit något snack om aktioner och om att trotsa flaggförbudet. Sen är det väl så att det är vissa andra av våra supportrar som tydligen känner frustration över läget och som har uppmanat till det här, säger Enbom.

Manne Ek säger också att klubben förstår frustationen och tycker att flaggförbudet är fel. Och så är det, något som Enbom har uttryckt tidigare i en intervju med Norrbottens-Kuriren.

Men att bryta mot flaggförbudet är klubben helt emot, något man också har gått ut med på sociala medier.

– Vi tycker det är helt fel att med några sorts aktioner för att bryta mot flaggförbudet. Vi tycker att det viktigaste är att ha en bra dialog med alla inblandade, och där har vi och Luleåfans en dialog med tävlingsnämnden och SHL där vi framför våra åsikter, säger Enbom.

Manne Ek säger att det inte planeras något extraordinärt tifo. Skulle det bli så att flaggor dyker upp på läktaren i kväll kommer de inte att tas ner.

– Det tror jag inte ens att vi har möjlighet att göra. Vi ska ha ett möte om det, men det kommer vi nog inte att göra, säger Stefan Enbom.

Klart med möte

När Sportbladet når Olof Östblom, tävlingschef på Svenska ishockeyförbundet, så vill inte han kommentera trotsandet av förbudet.

– Vi för våran dialog med Luleå i första hand och SHL som är deras intresseorganisation, säger Östblom.

– Det (dialogen) blir upp till hur klubben vill agera. Vi har inte bestraffat någon supporterförening från svensk ishockey. Det är föreningen som fått bestraffningen.

Senare under måndagen gick Luleå ut med att de olika parterna ska diskutera frågan på ett möte den 14 januari.

Sportbladet har sökt SHL:s säkerhetsansvarige Abbe Törsleff som hänvisar till Svenska ishockeyförbundets tävlingsnämnd.

1 av 2

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM