Modo anmälda igen: Sålde energidryck

avMattias Karlsson

Publicerad:

Modo riskerar ytterligare straff från förbundet.

Ärenden har rapporterats in angående att ha sålt energidryck i en automat, att inte ha visiterat barn och att inte ha visiterat i en rökruta.

Tidigare har klubben tilldömts flaggförbud och böter.

Foto: Erik Mårtensson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Modos vd Johan Widebro till vänster.

Modo har blivit anmält till Svenska Ishockeyförbundets tävlingsnämnd för ytterligare händelser.

Det gäller flera incidenter i två matcher, hemma mot Björklöven och borta mot Karlskrona i hockeyallsvenskan.

Lokaltidningen Örnsköldsviks Allehanda har specificerat ärendena och Sportbladet har samma uppgifter.

I matchen mot Björklöven var det långa köer utanför arenan och polisen sa till arrangören att selektera i visiteringen och välja bort barn och äldre människor, men det gillades inte av förbundets kontrollanter.

I samma match visiterades inte heller personer efter att ha varit ute i en inhägnad rökruta i periodpausen.

Det noterades också att det såldes energidryck i burkar i en automat utanför träningsanläggningen på våning fyra, burkdricka får inte säljas under högriskmatcher.

I matchen mot Karlskrona hade Modo-supportrarna tagit med sig flaggor trots flaggförbundet.

– Jag vill inte kommentera ärendena eller hur många de är, vi har en pågående diskussion med förbundet och kommer att få ytterligare besked i nästa vecka. Det jag kan säga är att vi inte hade tolkat flaggförbudet att också gälla bortamatcher – i beslutet står det inte om flaggförbudet gäller ståplats, sittplats, bortamatcher eller en Modo-supporter på en landskamp, säger Modos vd Johan Widebro.

”Skapats onödig oro”

Klubben och lagets supporterorganisationer har vänt sig mot den kollektiva bestraffningen efter att två personer eldat bengaler i hemmamatchen mot Bik Karlskoga.

– Självklart har vi full respekt för säkerhetskraven och tycker att det är jätteviktigt att de följs och accepterar påföljder, men vi tycker att vi gjorde enligt föreskrifterna som arrangör. Två personer identifierades direkt av våra kameror, de omhändertogs i första periodpausen av vakter och polis för att inte skapa oro under spelet och de blev anmälda och bortförda från arenan, säger Johan Widebro.

I stället för kollektiva straff vill Modo jobba med kontinuerlig dialog och förebyggande åtgärder.

– Vi tycker att det har skapats onödig oro bland supportrarna, det finns mycket att göra som kan ge en bättre effekt. Vi jobbar proaktivt med våra supportergrupper och tror att det kommer att ge ännu bättre stöd och stämning på arenorna framöver, fotbollen har kommit längre med införande av SLO (Supporter Liaison Officer) och allt pekar på att vi kommer ha det senast till nästa säsong, säger Johan Widebro.

Stormatch i helgen

Tävlingsnämnden kan bekräfta att det kommit in flera anmälningar mot Modo.

– Det jag kan säga är att det funnits flera ärenden på Modo, men jag kan inte säga hur många och kan inte kommentera några detaljer. När det gäller matchen mot Björklöven har vi nöjt oss med en varning då vi tycker att de gör ett gediget säkerhetsarbete, det finns lite olika uppgifter om hur dialogen kring visiteringen gick till. När det gäller matchen mot Karlskrona har vi inte haft någon anmälan uppe för behandling ännu, säger tävlingsnämndens ordförande Mikael Haglund.

Vad säger du om kritiken angående den kollektiva bestraffningen som flaggförbudet innebär?

– Det ska inte ses som en bestraffning, utan som en förebyggande åtgärd i säkerhetsarbetet. Vi tycker att vi har varit tydliga med vad flaggförbudet innefattar, det gäller Modos supportrar på lagets hemma- och bortamatcher.

Modo har fått flaggförbud till och med den 31 januari och böta 5000 kronorna för bengalerna.

På lördagseftermiddagen mots Björklöven och Modo i Umeå med 300 bortasupportrar i den slutsålda arenan, biljetterna sålde slut på 14 minuter.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM