TV-profilen missar första VM-dagen sedan 1989 – blivit pappa

avErik Karlsson

Foto: Jimmy Wixtröm

Tidigare TV3-profilen PA Gullö, 59, har inte missat en enda dag av hockey-VM på plats sedan 1989.

Förrän ikväll.

När Sverige möter Vitryssland sitter han i soffan med sonen Teodor, en månad, i knät.

– Det blir extra speciellt eftersom min fru är från Vitryssland så grabben är hälften svensk och hälften vitryss, säger han.

Det var när TV3 tog över hockey-VM-rättigheterna 1989 som PA Gullö tjatade sig med som en del av produktionen. Sedan dess har han blivit kvar i olika VM-roller. Först som reporter, sedan som producent och de senaste åren som ansvarig för den internationella produktionen av VM-ishockeyn.

Sedan 1989 har han inte missat en enda dag av VM-ishockeyn. Totalt, med b-vm-bevakning, räknar han med att ha lagt cirka två år av sitt liv på att bevaka hockey-VM.

PA Gullö säger att de enda han känner till som bevakat fler VM är Tre Kronors materialare Anders ”Pudding” Weiderstål och Sportbladets krönikör Mats Wennerholm.

Men när pucken släpps i kväll sitter Mr Hockey-VM i tv-soffan.

– Det känns jättekonstigt, säger han.

Anledningen ligger i knät på honom, sonen Teodor. Han skulle ha kommit lagom till finalhelgen 19-20 maj men är redan fyra veckor gammal.

– Ja, han kom redan sjätte april. Men han mår bra nu så allt är lugnt. Men jag är nästan 60 nu så man får ju känna att man lever, säger Gullö som sedan tidigare har en son som hunnit bli 25 år.

”Då får jag ta med mig grabben och åka”

Att VM drar igång med ett möte med Vitryssland är symboliskt perfekt i familjen Gullö.

– Det blir extra speciellt eftersom min fru är från Vitryssland så grabben är hälften svensk och hälften vitryss. Vi börjar på topp, säger han.

Sändningarna är ju på TV3 nu, vad tror du om dem?

– Det blir bra. Niklas Jihde tycker jag är otroligt bra på hockey, han är stabilast av alla nu. (Erik) Granqvist är också bra. De har en otrolig rutin och ett fungerande maskineri runt omkring.

Men du, om Tre Kronor tar sig till final, kan du hålla dig borta då?

– Nej då måste jag dit. Då får jag ta med mig grabben och åka. Det bara är så, säger PA Gullö.

ARTIKELN HANDLAR OM

TV3

Tre Kronor