Modig hade det motigt.

Djurgården kämpar uppåt.

Och Luleå blev snarare en trampolin än ett motstånd.

Redan efter första perioden stod det 4-0.

Att få ett mål i baken redan efter tre minuter är aldrig roligt. När det ökas på med ännu ett efter ytterligare tre minuter känns det förmodligen ännu tristare.

Men Luleås målvakt Mattias Modig fick känna på mer än så. När den första perioden var över hade han släppt in fyra klockrena baljor och Djurgården var fullständigt överlägsna.

Mardrömsstart

Men för att ta det från början. 1-0 kom, mycket tjusigt, genom Kristofer Ottosson. Även 2-0 var en pärla där Luleå förorade en närkamp. Henrik Eriksson hämtade upp pucken precis utanför slottet, åkte rakt in och sköt. Enkelt.

När Timmy Pettersson sedan på egen hand snurrade upp hela Luleås försvar och satte 3-0 var mardrömsstarten för Luleå ett faktum. 4-0 kom precis innan periodpausen genom Robin Figren.

Snyggt samarbete

Den andra perioden inleddes med målvaktsbyte för Luleås del. In med Gusten Törnqvist och kanske var det den energiinjektionen laget behövde. I vilket fall visade Lubos Bartecko upp ett strålande samatbete med Dieter Kalt där den sistnämnde fick äran att reducera.

Men Dif var svårrubbade denna kväll. Så fort Luleå närmade sig det minsta lilla, som de faktiskt gjorde i den andra perioden, inte minst genom just Dieter Kalt och Lubos Bartecko, svarade hemmalaget med 5-1 genom Nicklas Danielsson.

I den tredje perioden hände i stort sett inget annat än att Johan Harju satte 5-2 (hans 25:e för säsongen), med det kändes enbart som ett tröstmål. Djurgården hade koll på läget. Det hade inte Luleå.

– Vi spelar riktigt bra i dag. Det är klart att man kan gräma sig över alla tidigare dåliga resultat, men det är som det är. det är bara att gilla läget, säger lagkapten Jimmie Ölvestad.