NHL-svepet: Nylander nådde milstolpe

Publicerad 2024-03-27

NEW YORK. Washington vann den stora fyrapoängsmatchen mot Detroit, björnarna knockade katterna i Atlantic-finalen och William Nylander gjorde sitt 40:e mål.

Det, och mycket annat, berättar vi om i Nattens NHL-svep.

NATTENS STRECKDRAMA

Den emotsedda fajten mellan Washington Capitals och Detroit Red Wings i nationens huvudstad var en direkt uppgörelse om den sista wild card-platsen i östra konferensen – och blev just så dramatisk som en sådan bör vara.

Efter två perioder hade Wings 2-1-ledning, men mindre än fem minuter in i tredje var ställningen 3-2 till hemmalaget – innan Patrick Kane kvitterade med drygt fem minuter kvar av ordinarie matchtid.

Sedan avgjorde Dylan Strome med sitt andra mål för kvällen knappt två minuter in i förlängningen.

– Strome är fenomenal. Jag känner mig så stolt över honom, han vill så oerhört gärna vinna de här matcherna, säger coachen Spencer Carbery.

Med segern skaffar sig Caps, på den där sista wild card-platsen, en lucka a två poäng ner till just Red Wings under strecket. De har samtidigt en enda poäng upp till Philadelphia på tredjeplatsen i Metropolitan-divisionen – och två matcher färre spelade.

NATTENS TUNGVIKTSTRIUMF

I Sunrise i södra Florida var det final i Atlantic-divisionen och Panthers och Bruins – bittra rivaler sedan den episka serien i förstarundan i slutspelet för ett år sedan – såg till att alla med fäbless för intensitet, spänning och hårda tag fick sitt lystmäte.

”Snälla, låt oss se en ny playoff-duell mellan de här två”, utbrast vittne efter vittna på sociala medier under natten.

Särskilt mycket mystes det i Boston-trakten, för ja – Björnarna vann med 4-3 efter sen vändning. Trent Frederic kvitterade till 3-3 15.38 in i tredje – och Pavel Zacha avgjorde två minuter senare.

– Om tre veckor vrids allting upp till en helt ny nivå och jag tycker vi visade att vi är redo att tävla på rätt sätt, säger coachen Jim Montgomery.

Oliver Ekman-Larsson stod för enda svenskpoängen i form av en assist, men Boston-backen Hampus Lindholm gjorde också tungt avtryck i protokollet med ett sällsynt slagsmål.

NATTENS BLÅGULA MILSTOLPE

William Nylander blev förste svensk för säsongen att nå milstolpen 40 mål när han i inledningsskedet av andra perioden i Torontos hemmamatch mot New Jersey skickade in ett snyggt handledsskott bakom storspelande Jak Allen (några timmar senare fick han sällskap i 40-klubben av Filip Forsberg, men ändå).

I samma match gjorde också Auston Matthews sitt 59:e mål.

Det räckte dock inte långt. Leafs stod som helhet för en medioker insats och fick stryk med 6-3.

– Jag hatade den här matchen. Vi spelade omoget och det gäller även våra mest erfarna spelare, morrar coachen Sheldon Keefe.

Devils-kollegan Travis Green hatade ingenting, den oväntade segern på Bay Street innebär ju att han lag åter har lite, lite häng i det östra streckracet.

– I första perioden var det målvakten Jake Allen som räddade oss, sedan tycker jag vi var riktigt bra i alla avseenden, säger han.

Jesper Bratt bidrog med inte mindre än tre assist.

NATTENS FÖRSTÖRDA HEMKOMST

Bara veckor efter den uppmärksammade trejden till Carolina återvände Jake Guentzel i natt till Pittsburgh med sitt nya lag – och förärades en rent rörande hyllning av både Penguins och sina gamla fans.

Ändå blev det en mindre lyckad hemkomst, för mot alla odds förlorade formstarka Hurricanes med 4-1.

Därmed försatte de chansen att säkra en slutspelsplats – och förlorade mark till New York Rangers i kampen om förstaplatsen i Metropolitan-divisionen.

– Men det var ändå speciellt att komma tillbaka. Jag växte praktiskt taget upp här och har väldigt fina minnen både i hallen och i staden, säger Guentzel.

Hans gamla kedjekamrat Sidney Crosby var isens dominant med ett mål och två assist.

NATTENS PAPPAS POJKE

Pappa Shane Doan är den stora klubbikonen, så Josh Doans debut med Arizona Coyotes hade föranlett rubriker även om han inte uträttat något särskilt på isen.

Men nu gjorde han det också – så det sjöng om det.

Den 22-åriga avkomman pangade in två mål mot Columbus iMullett Arena – inklusive det som kom att räknas som matchavgörande.

Så sluter man cirklar.

Segersiffrorna skrevs till sist till 6-2.

NATTENS SKRÄLL

Colorado Avalanche hade nio raka segrar innan nattens övningar i Ball Arena, men Montreal Canadiens klippte något oväntat av den fina sviten med en 2-1-triumf

– Man måste respektera alla lag i den här ligan, konstaterar backstjärnan Cale Makar självkritiskt.

Nathan MacKinnon gjorde Avs enda mål och höll därmed liv i sin egen svit, åtminstone. Han har nu gjort minst en poäng i 35 raka hemmamatcher, otroligt nog.

NATTENS GODNATT

Sam Hallam kan nog ta och ringa Jacob Markström, Mikael Backlund, Rasmus Andersson och Oliver Kylington och fråga om de vill spela VM.

Ja, det finns fortfarande en teoretisk chans att Calgary når slutspelet, men efter nattens bedrövliga 3-1-förlust borta mot Chicago är de i praktiken avsågade.

– Vi var inte tillräckligt bra och har nu grävt en djup grop åt oss själva med fyra raka förluster, men vi måste hitta ett sätt att ta oss upp ur den, säger kapten Backlund.

NATTENS ÖVRIGA RESULTAT

Edmonton slog Winnipeg med 4-3 efter övertidsmål av Zach Hyman (Mattias Ekholm noterades för en assist), Seattle nollade Anaheim och bröt därmed sin åtta matcher långa förlustsvit och Dallas vann över San Jose med 6-3 (fint mål, plus assist, av William Eklund och assist även för Nils Lundkvist).

NATTENS SVENSKAR

•Filip Forsberg, Nashville Predators

– Den stora arkitekten bakom Nashvilles otroliga vändning, med ett mål (det 40:e för säsongen) och två assist.

•Gustav Nyquist, Nashville Predators

– Radarpartnern bidrog han också, med den förlösande kvitteringen och en assist.

•Mika Zibanejad, NY Rangers

– Mål och, framförallt, grandios framspelning i numerärt underläge när Rangers säkrade sin playoff-biljett.

•Jesper Bratt, New Jersey Devils

– Förstörde kvällen för Toronto med tre assist.

•William Nylander, Toronto Maple Leafs

– Men Willy Styles kunde i alla fall trösta sig med att han nådde milstolpen 40 mål.