LINKÖPING. Det var det gamla Luleå vi fick se när det gällde som mest.

Det Luleå som var överlägset i SDHL.

– Vi har sänkt axlarna och släppt handbromsen. Nu går vi ut och kör bara, säger målskytten Linn Peterson till SVT.

Det var uppdukat till guldfest i Stångebrohallen.

Linköping ledde med 2–0 i finalserien mot Luleå och hade ett järngrepp om SM-guldet.

Mäktigt intro

En fullsatt hall med 2 875 åskådare, en klack modell större och hårdrock välkomnade hemmalagets spelare in på isen och kanske var det pressen, trycket och förväntningarna som gjorde att Linköping uppträdde nervöst i inledningen.

Luleå tog nämligen ledningen med 0–1 redan efter 85 sekunder genom Melinda Olsson när hon petade in en tredje retur på den annars så säkra Eveliina Suonpää i hemmamålet.

Linköping kom tillbaka och kvitterade till 1–1 via den amerikanska OS-guldmedaljören Sidney Morin. Just då var det en öppen match.

Men det var ett helt annat Luleå på isen i den tredje finalen. Man vann skotten med 17–9 i första perioden och uppträdde som trängda björnar när det så väl behövdes. Visade upp känslor, aggressivitet och fart, något som varit som bortblåste i de tidigare finalerna.

Avgjorde mötet

Matchen punkterades i andra perioden när Linn Peterson styrde in 1–3 i powerplay efter en snygg skott-passning av Petra Nieminen.

Egentligen blev det aldrig någon större dramatik i finalen, i mittperioden hade Linköping knappt någon målchans.

Luleå spelade som Luleå i grundserien och var större, snabbare och rejälare. När man sedan har spelare som Emma Nordin, Jenni Hiirikoski och Michelle Karvinen som är påslagna är det svårt att störa laget.

Och inför den tredje finalen bestämde sig Luleå för att tänka annorlunda – få en annan syn på finalen.

– Vi är inte favoriter längre. Nu kan vi bara gå ut och köra. Känns skönt att få hål på Linköping och i dag får vi in pucken. Varit sisådär med målproduktionen hittills. Nu har vi sänkt axlarna och släppt handbromsen, säger Linn Peterson, som gjorde 1–3-målet, till SVT.

I den tredje perioden punkterade matchens gigant, finländaren Petra Nieminen, tillställningen med ett solo-mål som avslutades med en behärskad backhand i mål.

Nu fortsätter finalserien på onsdag i Luleå. En eventuell femte och helt avgörande match spelas på torsdag.