Karlskrona avgjorde – i sjätte perioden

Publicerad 2016-03-20

KARLSKRONA/STOCKHOLM. 110 minuter och 53 sekunders mangling krävdes.

Sen kunde Slava Trukhno avgöra den första SHL-kvalrysaren för Karlskrona med sitt första mål för året.

– Ja, min säsong börjar nu, säger Trukhno.

Det första SHL-playoffet mellan Karlskrona och AIK blev en riktig maratonrysare.

Hemmalaget fick en fin start när Mattias Guter smällde in 1-0 i powerplay efter nio minuter. Ytterligare nio minuter senare kom kvitteringen när Malte Strömwall hittade nätet för första gången sedan grundserien tog slut.

Christian Sandberg, tidigt i andra, och Jimmy Andersson, i början av tredje tog sedan matchen till 2-2. Ett resultat som stod sig ordinarie tid ut – trots att KHK fick fem raka minuter i powerplay efter att Robin Kovacs fått matchstraff för en huvudtackling.

Sandberg missade straff

Sudden death hade sedan inte pågått längre än 25 sekunder när Malte Strömwall revs ner i friläge och AIK fick en straff.

Men KHK-målvakten Johan Holmqvist besegrade Christian Sandberg i den duellen och sudden death skulle bli bra mycket längre än så.

"Honken" fortsatte, tillsammans med sin målvaktskollega Gustaf Lindwall, att briljera i fjärde perioden. Bästa chansen fick AIK-junioren Jesper Bratt i slutsekunderna när han blev helt fri från mittlinjen efter att Toni Kähkönen slarvat i mittzon, men Holmqvist stod för en ny fin parad. I femte perioden blev spelet klart mer passivt, klart närmast ett avgörande var KHK som efter en stökig sekvens framför mål hade en puck på mållinjen som Jonathan Andersson, omedvetet, räddade med benet.

”Släppte in mål efter bara tre minuter”

Dramat fortsatte i sjätte perioden där hemmalagets Emil Larsson forcerade in både puck och målvakt Lindwall i kassen. Målet dömdes bort och Lindwall skadade sig så illa i kollisionen att Robin Rahm tvingades kliva in i mål.

Rahm hade sedan bara varit på isen i drygt tre minuter när Slava Trukhno bröt in från höger och satte avgörandet, 3-2. Hans första mål för säsongen.

– Ja, det är min tid nu och det som hänt är historia. Jag är naturligtvis glad över att få avgöra, men det är bara att glömma den här matchen så fort som möjligt. Det är ny match på måndag och det kommer bli lika tuffa och jämna matcher hela vägen, säger Trukhno till Sportbladet.

– Det viktigaste är att inte förlora hemma.

AIK-tränaren Roger Melin försökte ändå hålla modet uppe:

– Oavsett om vi förlorat det här efter tre perioder eller i sjätte så är det bara en förlust. Det är först till fyra segrar som gäller, säger han till C More.

Matchen var svensk elithockeys åttonde längsta någonsin.