Skellefteå tog andra raka

Publicerad 2019-11-23

Trots en intensiv Rögleanstormning på slutet kunde Skellefteå hålla undan till seger med 5–2 i SHL.

Hemmalaget rivstartade och såg ut att gå mot en enkel seger men Skånelaget avslutade starkt.

– Vi möter ett riktigt bra lag. De spelade bättre och bättre och tog över matchen i andra perioden, säger Skellefteåmålvakten Gustaf Lindvall.

Utan hans storspel hade alla poängen följt med bortalaget söderut. Nu blev det i stället lite av ett trendbrott för Skellefteå som efter en svart november vann andra matchen i rad.

Och det såg ut att bli en enkel seger.

Hemmalaget dominerade fullständigt i början. Efter en svag period med många förluster var det nu ett helt annat Skellefteå som kom till spel.

Tillbaka var farten, tillbaka var intensiteten och attacken mot mål.

"Går i vågor"

Dessutom kom omgående utdelningen i form av mål och en bit in i mittenperioden stod det 3–0 efter mål av Jonatan Berggren, Patrik Norén och Jesper Frödén.

I det läget talade inget för att Rögle skulle komma tillbaka. Men det gjorde man med besked.

Andra halvan av matchen var helt och hållet Rögles. Och Gustaf Lindvalls, som flera gånger frälste sitt lag med makalösa räddningar.

– Ibland får man pucken på sig. Det är svårt att ha momentum hela matchen som lag, spelet går i vågor, säger Skellefteåmålvakten.

Han inledde säsongen som klar förstamålvakt medan Mantas Armalis var skadad. Nu slåss de två om förstaspaden igen.

– Jag ser det inte som en konkurrenssituation utan som ett samarbete. Tillsammans ska vi hjälpas åt att ta oss till slutspel, säger Gustaf Lindvall, som motade 27 skott och var den enskilt viktigaste spelaren bakom lagets trepoängare.

Med den tog sig Skellefteå nu en bit närmare kvartsfinalstrecket och Rögle där ovanför.

Tidigt ledningsmål

Redan efter dryga minuten stod det 1–0 till hemmalaget. Ett snabbt anfall avslutades med ett vackert växelspel där Tom Pyatt spelade fram Jonatan Berggren som distinkt satte upp pucken i nättaket.

I förra matchen spräckte Berggren sin målnolla i SHL, nu kom mål nummer två. Men lyckan varade bara några minuter. Sedan skadade det unga jättelöftet axeln och tvingades utgå.

Skellefteå fortsatte ändå att dominera. 2–0 kom i slutet av öppningsperioden, även det efter en snabb omställning signerad Oscar Möller. Skellefteås lagkapten tog pucken från egen zon mot mål, fintade skott men passade i stället Patrik Norén som nu kunde göra sitt första mål för säsongen.

En bit in i mittenperioden utökade så Jesper Frödén hemmalagets ledning med en man mer på isen.

Sedan handlade det mest om Rögle, som med två mål i powerplay gav sig själva chansen att komma tillbaka in i matchen.

– Men i fem mot fem spelar vi jättestabilt. Jag tycker att vi är starka även när de har momentum, säger Gustaf Lindvall, som på slutet kunde se Andreas Wingerli punktera matchen med två mål i tom kasse.