Lindholms galna utveckling

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

avTomas Ros

HOCKEY

MOSKVA. 2013 spelade Pär Lindholm, 24, med Piteå i Hockeyettan.

2014 spelade han med Karlskrona i Hockeyallsvenskan.

Nu är han näst intill klar för att spela OS 2018.

– Han klarar av det internationella spelet och är stark med pucken, hyllar Rikard Grönborg.

20 kilometer utanför Skellefteå återfinns den lilla byn Kusmark, som just nu har 448 invånare.

I Kusmark finns bland annat en fotbollsplan, hockeyrink, badplats och ett Folkets Hus. Kusmark och Kågeälven är även ett populärt tillhåll för sportfiskare.

Och på kort tid har byn lyckats producera två riktigt duktiga hockeyspelare i både Viktor Arvidsson, Nashville, och Pär Lindholm, Skellefteå och snart troligtvis i OS.

Och när förbundskapten Rikard Grönborg sammanfattar landslagshösten är det just Kusmarks senaste export till hockeyfamiljen som imponerats av och nämner.

”Kedjan producerar”

– Ja, jag ska väl prata med spelarna först om kritik och beröm. Men Pär gör det bra. Sett till hela hösten och vintern har kedjan med Möller, Lindström och nämnda Pär varit vår bästa enhet. De producerar och klarar av att hålla pucken i anfallszonen, säger Grönborg.

Pär Lindholm svarade för ett mål i Channel One cup och Joakim Lindström likaså. Mot Tjeckien på söndagen vilade Oscar Möller och han var den enda i den så kallade Skellefteå-kedjan som inte gjorde mål.

Givetvis vill inte Tre Kronor ta ut någon spelare till OS redan nu.

Laget tas ut i mitten av januari. 22 utespelare och 3 målvakter ska plitas ned på en roster.

– Kan hända mycket på vägen fram. Kan bli skador, formdippar och allt möjligt,. Men klart att Skellefteå-blocket sett bra ut, det kan nog de flesta se, säger Grönborg.

Tackade nej till NHL-förslag

Blir det OS för Lindholm är det en smått otrolig utveckling senaste åren.

2013 var han i Piteå i Hockeyettan och säsongen efter i allsvenskan med Karlskrona.

Nu, som 24-åring, snittar han ett poäng per match i SHL, är given i Tre Kronor och gör troligtvis sin sista säsong i SHL då NHL lär nypa honom i sommar.

– Jag hade NHL-förslag redan i somras. Men tackade nej. Kändes inte ok och jag ville spela minst en säsong till i Skellefteå. Men facit i hand var det smart. När jag ska gå till NHL så ska det kännas helt hundra, sa Lindholm under Karjala Tournament till Sportbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM