AVSLÖJAR: Så vill SHL förändra kvalet

Uppdaterad 2018-03-12 | Publicerad 2017-11-03

SHL och Hockeyallsvenskan har just nu möten om framtidens upp- och nedflyttning mellan serierna.

Ingen av ligorna förespråkar ett återinförande av kvalserien.

– Nej, inte just nu. Vi ser hellre att vi gör ett längre slutspelsträd med de två SHL-lagen, säger Hockeyallsvenskans sportchef Sonny Lundwall.

2014 lades kvalserien i graven.

En omtyckt serie, av en del. 

En illa omtyckt företeelse av de lag som åkt ur elitserien/SHL på grund av den.

Nu har svensk hockey haft två riktiga år med ett nytt system, med play off-finaler mellan lag 13, 14 i SHL och de två bästa lagen från Hockeyallsvenskan som via Meca hockey race tagits fram.

Just nu träffas SHL:s vd Jörgen Lindgren och cheferna för Hockeyallsvenskan för att se över hur kvalet mellan serierna ska se ut i framtiden.

Det finns ingen deadline i frågan.

– Vi har bra diskussioner och vi sa att vi kör det här i två år och sedan utvärderar vi. Vi hade också ett utökningsår med play off-finaler. Där är vi nu. I grunden är vi nöjda med hur det fungerar i dag. Rörligheten finns där, media är intresserade och supportrarna verkar gilla matcherna, säger Jörgen Lindgren, vd för SHL.

”Blir spännande matcher”

Just nu finns två idéer och tankar om hur systemet kan förbättras.

Kanske mest intressant är att Hockeyallsvenskan vill att de två jumbolagen möter motstånd från serien under i ett slutspelsträd och att SHL-lagen kliver in i den lägsta nivån och måste överleva två matchserier för att hålla sig kvar.

– Vi vill att SHL-lagen kliver in i ett tidigare skede. Blir fler spännande matcher då och kvalet lever under en längre period, säger Sonny Lundwall.

Lindgren svarar:

– Det är ett förslag och vi får se igenom det. Det viktiga för alla parter är att systemet är tydligt och attraherande, säger Lindgren.

SHL och Hockeyallsvenskan är i alla fall överens om en sak, kvalserien lär inte komma tillbaka.

– Det fanns en del tankar utifrån att rörligheten mellan ligorna skulle minska med det nya systemet. Men facit har visat att så inte blivit fallet, säger Lindgren.

LÄS VIDARE