Ny seger för Linköping – en match från guldet

Publicerad 2019-03-16

Linköping har ena handen på SM-bucklan.

Efter 3-1 hemma i den andra finalmatchen kan laget bli svenska mästare på hemmaplan imorgon.

– Det känns riktigt skönt, säger Pernilla Winberg i SVT.

Luleå vann SDHL:s grundserie överlägeset och var favorittippade inför finalserien mot Linköping.

Många var därför förvånade när Linköping vann med klara 3–0 uppe i Luleå i den första finalmatchen.

– Jag vet inte om de spelade sämre än vanligt. Vi gör mycket bra, sa Linköpings tränare Madeleine Östling inför lördagens drabbning.

Och LHC fortsatte på den inslagna vägen. Laget fick en drömstart då Susanna Tapani gav laget ledningen redan efter 43 sekunder. Kennedy Marchment utökade sedan ledningen till 2–0 på ett friläge halvvägs in i perioden.

Kort därefter drabbades Luleå av ett tung avbräck då lagkaptenen och stjärnbacken Jenni Hiirikoski tvingades lämna matchen efter en tackling från Madelen Haug Hansen.

Räddat 69 av 70 skott

Josefine Hoegh Persson gav gästerna nytt hopp då hon reducerade 7.46 in i den andra perioden. Men närmare kom inte norrbottningarna.

Pernilla Winberg gjorde 3–1 i powerplay i början av den tredje perioden, ett resultat som stod sig matchen ut. Mycket tack vare målvakten Evelina Suonpää som har räddat 69 av 70 skott under finalmatcherna.

– Det känns riktigt skönt. Vi har ett härligt gäng där ute som bara kör för varandra. Vi har bra känsla laget, säger Winberg i SVT.

Efter slutsignalen var Luleås Johanna Fällman rejält kritisk till domarinsatsen efter tacklingen på Hiirikoski.

Nu kan Linköping säkra guldet på hemmaplan imorgon. Den tredje finalmatchen spelas klockan 14.15.