”Ha roligt och lek idrott”

Uppdaterad 2018-05-09 | Publicerad 2018-05-08

KÖPENHAMN. 25-åringen är Tre Kronors skyttekung i VM.

Han är också en produkt av lek med oerhört många timmar på familjens lilla isrink och en miljö där Rickard Rakell sysslade med många sporter.

– Ha roligt och skratta är det viktigaste när man idrottar, säger den nya Tre Kronor-hjälten.

För den breda hockeypubliken är Rickard Rakell relativt okänd. 

Han har aldrig spelat i tv-pucken, aldrig seniorhockey i Sverige och aldrig heller varit med i Tre Kronor, på allvar, tidigare.

Nu är han landslagets hetaste spelare och leder interna poängligan med sju poäng på tre matcher. 

Vi backar bandet till Stockholmsförorten Sollentuna.

Bröderna tävlade i allt

Bröderna Rakell, Rickard, född 1993, och Robin, född 1991, tävlade i det mesta.

– Var det handboll på tv så spelade vi handboll. Sedan försökte vi spela landhockey, men utan hockeymål. Vi tog ett fotbollsmål och hade några snören som markerade ett hockeymål. Mycket lek och vi höll på hela tiden. Jag som var minst i gänget fick vara back eller passningsläggare, kona eller vara målvakt, minns Rickard Rakell.

Och från början var Rickard sugen på att fortsätta som målvakt. Han åkte iväg med pappa Roland och köpte begagnade målvaktsskridskor och åkte på ett läger.

– Minns att skridskorna var för små, men jag ville inte göra pappa ledsen så jag sa inget. Jag tog ur sulan för att få plats med hela foten. Det gjorde skitont.

”Jag stod bara och frös på matcherna”

Tommy Söderström var förebilden i målet och det dröjde ett tag innan han började att spela ute.

– Jag hade inget att göra på matcherna. Stod bara och frös och rörde aldrig pucken. Då fick jag nog, minns han.

Från vänster: Rickard Rakell, Robin Rakell och Christian Holmblad på Arena Rakell i Sollentuna. Efter något år som målvakt valde Ricky att bli utespelare. Det är svensk hockey glad för i dag.

Det som satte snurr på karriären var pappa Rolands löfte om att bygga en egen isrink vid enplanshuset i Sollentuna. Mamma Rakell jublade kanske inte, men Roland stod på sig och med hjälp plywood-skivor ochen 8 gånger 12 meter stor presenning blev Arena Rakell verklighet.

– Alla var välkomna. Det kunde vara fullt på isbanan, berättar Roland.

– Det är alla timmar på den där rinken som format mig. Vi skrattade, lekte, sköt puckar på mål så många gånger att jag inte har någon kontroll på antalet. Tycker mest synd om alla grannar som fick puckar i sin trädgård när vi missade eller pucken studsade på ribban och gick över tomtgränsen, fyller Rickard i.

– Man ser inte så många målburar på garageuppfarterna i dag. Det är synd. Jag tror att det är viktigt att det inte bara är styrt via föreningar, säger pappa Roland Rakell.

Gjorde som idolerna – drog till Kanada

Alla 1000-tals skott och alla frilägen mot storebror Robin på Arena Rakell skapade en duktig tonåring.

Han gick via AIK:s hockeyutbildning, men valde som 17-åring att göra som Gabriel Landeskog och idolen Oscar Möller – dra över till den kanadensiska juniorligan.

Han fick ett samtal från topplaget Plymouth Whalers och budskapet var tufft och utan förhandlingsutrymme.

– Vi draftar dig. Men då måste du åka över till oss. Du får en timme på dig att bestämma dig, var innebörden av samtalet.

– Vi sa åt honom att åka. Han var lite orolig, men bestämde sig till slut, berättar Roland Rakell.

Det var också i Kanada som han gick från en grovjobbare i AIK till att bli en utpräglad målskytt.

– Jag har ingen sweetspot i målet. Och de tips jag har är att skjuta på allt. Och sedan fixa och trixa med klubban. Ändra vinkeln, längden, tån – jag skruvade på allt. Till slut hittar man en klubba som passar och då kommer både skottet och målen. Sedan ska man träna mycket. Skott är kanske det lättaste att träna upp. Det är bara att nöta.

En stöttande familj.

Arena Rakell.

Glädje med idrotten.

Den miljön har skapat Tre Kronors skyttekung.

Givetvis bär Rickard Rakell nummer 67 på sin tröja för att hedra en av de som gjort resan till pengarna i NHL, framgångarna i NHL och platsen i Tre Kronors toppkedja möjlig – pappa Roland, som föddes 1967.

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!