Brevet som kan rita om hockeykartan

Sportbladet kan visa upp skrivelsen som skakar om Hockeysverige: ”kommer inte stillasittande…”

avHans Abrahamsson, Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

Här är brevet som skakar om Hockeysverige och kan rita om hockeykartan i framtiden.

I en gemensam skrivelse till Svenska Ishockeyförbundet och SHL vill sex allsvenska klubbar se snabba åtgärder – annars kan de lämna seriesystemet:

– Vi kommer inte stillasittande se hur svensk ishockey går mot en riktning som på ekonomiska och sportsliga grunder i princip helt stänger möjligheten för klubbar att kunna nå SHL, skriver klubbarna.

– Vi ser inte hur vi skulle kunna underlåta att välja annan väg i en sådan situation.

Läs hela brevet här (klicka för större bild)

1 av 3

Sportbladet har redan berättat om det brev som sex allsvenska klubbar i går kväll skickade in till Svenska Ishockeyförbundets (Sif) ordförande Anders Larsson och till SHL:s vd Jörgen Lindgren.

Det är ordförande för Timrå, Björklöven Leksand, AIK, Modo och Södertälje som har undertecknat brevet. 

I skrivelsen uttrycker de sin oro för vart svensk hockey är på väg.

Inte minst hotar den ekonomiska skillnaden mellan landets två högsta serier att göra att det i framtiden blir mer eller mindre omöjligt att avancera till högsta ligan.

– Vi kommer inte stillasittande se hur svensk ishockey går mot en riktning som på ekonomiska och sportsliga grunder i princip helt stänger möjligheten för klubbar att kunna nå SHL underifrån samt därmed omöjliggör vår (och andra klubbars) nuvarande verksamhet, står det i brevet med tillägget:

– Om detta ändå sker kommer vi att noggrant överväga andra alternativ och arbeta för att välja annan väg för att behålla möjligheten att fortsätta vår verksamhet i minst nuvarande (helst ökad) omfattning. Vi ser inte hur vi skulle kunna underlåta att välja annan väg i en sådan situation.

Enligt vad Sportbladet erfar finns det planer på att lämna Hockeyallsvenskan om inte det blir en jämnare fördelning av i huvudsak pengar från tv-avtalet. 

–Möjligheten att finansiera ett konkurrenskraftigt hockeylag för att ha möjligheter att nå SHL, kommer väsentligt försämras när det nya centrala avtalet för SHL (i huvudsak TV-rättigheter) träder i kraft från och med säsongen 2018/19.

Alternativet är att dö sotdöden

AIK:s klubbchef Anders Olson bekräftar att klubbarna gemensamt skrivit brevet, men är i övrigt försiktig att kommentera innehållet. 

– Det är sex klubbar som pratat sig samman om oron över framtiden. Vi hoppas att det här ger energi till dialogen mellan HA, Ishockeyförbundet och SHL, säger Olson och fortsätter:

Foto: Cmore
Olson.

– Alla 14 klubbar i HA har bekymmer att bedriva en verksamhet som är ekonomiskt gångbar i generella termer. Om fördelningen av framför allt medierättigheter blir än mer snedvriden blir det ännu svårare. Det är såna farhågor vi har.

Andra klubbledare som Sportbladet varit i kontakt med är rakare:

– Alternativen är att vi dör sotdöden i allsvenskan och eller så hittar vi på någonting annat, säger en klubbledare som vill vara anonym.

En annan klubbledare som också vill vara anonym säger:

– SHL vill vara världens näst bästa liga, men vilken plats kommer hockeyallsvenskan vara på om några år? Plats 30? Där man i huvudsak bara har inlånade spelare från SHL.

Senast vid årsskiftet vill de sex HA-klubbarna ha respons på brevet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM