Monténs mardröm – kan gå miste om stjärnorna

avHans Abrahamsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Sverige är på jakt efter revansch i junior-VM.

Men Tomas Montén kan i värsta fall tvingas klara sig utan fem av de största stjärnorna, som kan stoppas av sina NHL-klubbar.

– Klart att man alltid vill ha så starkt lag som möjligt, men nu är situationen som den är, säger Juniorkronornas förbundskapten.

Junior-VM är en riktig publikfest, både på plats och framför tv:n. Turneringen, som den här gången avgörs i Tjeckien, inleds som vanligt på annandagen. 

Sverige tillhör som vanligt en av flera förhandsfavoriter. För ett år sedan tog turneringen hastigt slut redan i kvartsfinalen då Juniorkronorna, efter fyra raka segrar i gruppspelet, förlorade mot Schweiz.

Nu är siktet inställt på revansch, men risken är överhängande att Tomas Montén inte får med en handfull av sina mest stjärnfyllda namn.

Samtliga spelar i dag i Nordamerika och har under hösten spelat matcher med sina NHL-klubbar.

Det handlar om backkvartetten Rasmus Dahlin, Rasmus Sandin, Adam Boqvist och Tobias Björnfot, samt tilltänkte förstecentern David Gustafsson.

1 av 5 | Foto: Chris Young / TT NYHETSBYRÅN
Sandin.

Spel i Europa försvårar

Dahlin är sedan länge inaktuell på grund av sin ledande roll i Buffalo. 

När det gäller de övriga är läget högst oklart. Inte minst då turneringen avgörs i Europa. Något som betyder längre resa, stor tidsomställning och spel på stor rink för de spelare som är aktuella. En faktor som definitivt kan påverka NHL-lagens vilja att släppa spelare till turneringen:

– Ur den aspekten är det definitivt ingen fördel att turneringen går i Europa, det hade säkert varit lättare att få ett positivt besked om den gått i Nordamerika, säger Montén.

Boqvist och Gustafsson har de senaste veckorna spelat NHL-hockey medan Sandin och Björnfot inledde säsongen i NHL, men har de senaste veckorna spelat i AHL.

– Just nu känns Gustafsson som ett långskott för oss, han är ändå inne och spelar ordinarie och Winnipeg har en del problem med skador. Vi får ta en kontakt närmare turneringen och höra vad de säger, berättar Tomas Montén. 

Gustafsson har när det här skrivs spelat elva NHL-matcher, vilket gör att första året på hans rookiekontrakt är aktiverat. 

Fick bra besked i Finland

När det gäller Adam Boqvist har han nu spelat fem matcher med sitt Chicago Blackhawks:

– Där har vi inte haft någon kontakt alls. Jag fick ett meddelande när han blev uppkallad. Vi får helt enkelt avvakta och se. Spelar han mer än tio matcher är det ”risk” att han blir kvar, säger Montén, som väger in andra aspekter än bara de rent spelmässiga om han skulle behöva undvara sina NHL-killar:

– Sandin, Gustafsson och Boqvist var med förra gången och då betyder det nästan dubbelt. Just att de, förutom skickligheten, även har rutinen från JVM-spel. De var dessutom ledande spelare redan i fjol och är säkert ännu bättre nu.

Lägg också till att en annan spelare som var med för ett år sedan är ett stort frågetecken. Luleåforwarden Filip Hållander bröt fotleden i en SHL-match och går en kamp mot klockan för att bli återställd.

Positivt för Tomas Montén är dock att han fick en hel del positiva svar under helgens turnering i Finland där Juniorkronorna vann samtliga tre matcher mot Tjeckien, Ryssland och Finland. 

– Vi hade en bra mix mellan skicklighet och hårt jobb. Jag tycker att många spelare gjorde det bra och det är aldrig fel för självförtroendet att vinna jämna matcher mot bra motstånd.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM