L-G Janssons kängor: ”Nu svär jag i kyrkan”

avMats Wennerholm

Publicerad:
Uppdaterad:

BRATISLAVA. Radiosportens expertkommentator L-G Jansson är tillbaka på hockey-VM.

Fyllda 78 år.

Och han är inte rädd att ha åsikter.

Som att såga supertalangen Elias Petterssons insats hittills.

Eller att tycka att Jacob Markström är den givna förstemålvakten.

Lars-Gunnar Jansson, eller L-G som alla säger, anlände till VM-staden Bratislava på söndagen, då han löste av Per Svartvadet som Radiosportens expertkommentator.

Den folkkäre L-G som egentligen slutade som expert i de internationella mästerskapen efter OS i Vancouver 2010 och efter flera klassiska mästerskap. Framförallt tillsammans med gamle parhästen Lasse Granqvist.

Han var tillbaka för ett inhopp i Köln och Paris 2017 och nu blir det ett nytt bredvid erkänt duktige Magnus Wahlman, Radiosportens nya hockeyankare.

Tvekade inte en sekund

Det var när Challe Berglund hoppade av efter förra årets VM i Köpenhamn, som L-G Jansson fick budet att åka även till årets VM-turnering i Bratislava. Och han tvekade inte en sekund.

– Nej, jag fick frågan inför en SM-match och jag blev riktigt, riktigt glad. Det ska bli skitkul. Buskul.

Vad får dig att fortsätta 78 år gammal?

– För det första är jag lite mot det här med åldersfixering och jag är inte här för att hävda att det var bättre förr. För det var det inte. De lagen skulle inte få låna pucken i dag. Jag är här för att jag hänger med och lever med hockeyn dagligen. Jag jobbar fortfarande operativt med träningar, laguttagningar och utveckling. Jag är intresserad. Och jag är fortfarande nyfiken.

Foto: BILDBYRÅN
Lars-Gunnar Jansson 1987 och 2016.

Hur har du följt VM innan du kom ner?

– Jag har naturligtvis följt alla Sveriges matcher och sett en hel del andra. Jag har imponerats av William Nylander. Han har varit bäste svensk så här långt.

Det har varit mycket diskussioner kring Elias Pettersson. Hur tycker du att han har sett ut?

– Han har inte varit bra. Det är inget att hyckla om. Han sliter och kämpar och ansiktsuttrycket är nästan lite (L-G gör en plågsam grimas), ja, det är nästan så man känner att man vill hjälpa honom på något sätt. Det ser nästan lite frustrerat ut. Med tanke på hans spelintellekt, bra händer och förmåga att se is, så har han inte fått ut någonting av det. Han har blivit ett lätt byte för motståndarna. Så om William Nylander varit en oerhört positiv överraskning, så har Elias varit en negativ. Som de skrev om honom i Vancouver i vintras så trodde man ju inte att det var sant. Så man har rätt att kräva mer, även om det är en ung grabb.

Vill peta Lundqvist

Målvaktssidan, då? Vem ska stå?

– Ja nu svär jag i kyrkan, men vore jag förbundskapten skulle jag ställa Markström i mål. Inte för att den andre är dålig, men han har inte haft en jättesäsong. Det kan naturligtvis tala för Henke att han vill revanschera sig. Men även om han inte har samma rutin så har Markström en utvecklingskurva som pekar ständigt uppåt. Han har förmodligen väldigt höga mål. Nej, jag skulle ställa Markström i kassen.

Hur tror det går för Sverige?

– Jag tror att Sverige kan gå till en VM-final om gudarna vill och Elias Pettersson blir lite bättre. Men där tror jag att ryssarna vinner ändå, med den besättning de har. Även om jag hoppas något annat.

Ja, starka åsikter som radiolyssnarna kommer att få fler av under resten av VM-turneringen.

L-G har aldrig varit rädd att säga vad han tycker.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM