Stora svensksuccén när Toronto tog hem Calder Cup-bucklan

Bärgade första titeln till hockeytokiga staden på 51 år

avHampus Hagman

Toronto har äntligen lagt beslag på en hockey-pokal igen – Calder Cup.

I natt fick fansen i hockeymeckat anledning att fira när farmarlaget Marlies tog hem AHL-slutspelet efter en game 7-rysare.

Stor hjälte blev svenske Andreas Johnsson som stod för tre poäng och dessutom blev utsedd till hela slutspelets MVP.

Efter en tajt finalserie blev inte själva game 7-rysaren så spännande. Marlies, Toronto Maple Leafs farmarlag, vann mot Dallas dito, Texas Stars, med hela 6–1.

Men den blågula inblandningen var det inget fel på.

Sex av sju svenskar i laget fanns med i avgörande finalen varav två fastnade i poängprotokollet –  och där var det idel Frölunda-dominans. Förutom Carl Grundströms 1+1 så stod Andreas Johnsson för hela två mål och en assist.

– Jag är väldigt glad att vi vann. Vi har så många bra och talangfulla spelare, även om någon blir skadad så kan vi bara sätta in en annan som gör ett enastående jobb, säger Andreas Johnsson i segeryran på isen efteråt.

Slutspelets poängkung

23-åringen som blev Frölundas guldhjälte 2015, och är son till legendaren Jonas Johnson, utsågs dessutom till hela slutspelets mest värdefulle spelare efter 24 poäng på 16 matcher. 

Under säsongen blev det totalt nio NHL-matcher och han var även med i Stanley Cup-slutspelet ända tills klubben åkte ut mot Boston i den första utslagsrundan.

– Det klickade för honom i december ungefär. Därifrån kunde man se hur hans sinnen saktade ner och att han spelade på en annan nivå. Det har nått en punkt där det nu är uppenbart att han inte hör hemma här, säger tränaren Sheldon Keefe till Sportsnet enligt Hockeysverige.se.

– Det är svårt att tro att han kommer att spela en enda match till i den här ligan, säger lagkamraten Travis Dermott. 

1 av 4 | Foto: Nathan Denette / TT / NTB Scanpix

Första titeln sedan 1967

Att få lyfta Calder Cup var välförtjänt för Toronto Marlies som dominerade AHL-säsongen med 54 segrar och 112 poäng, där tvåan skrapade ihop 47 segrar och 104 poäng. Marlies förlorade dessutom bara fem matcher i slutspelet.

Titeln var första som Toronto-fansen fått jubla åt sedan Maple Leafs vann Stanley Cup 1967. (1982 delade Toronto farmarlag med Chicago Blackhawks och vann Calder Cup som News Brunswick Hawks.)

Svenskarna som vunnit NHL:s poängliga 00:18
ARTIKELN HANDLAR OM

AHL

Ishockey