Ändrat tänk nyckeln för Frölunda

avHenrik Lundgren

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYR N

GÖTEBORG. Fullt fokus på försvarsspelet har gett max utdelning både i spel och poäng.

Frölunda har ändrat inriktning, och vänt säsongen.

– Vi började kanske i fel ände i somras, medger defensive coachen Pär Johansson efter 5-1 mot Linköping.

Tippade topplaget Frölunda gick in i säsongen med en hög svansföring, men efter 18 omgångar låg man fast inkilat i bottenstriden. Mängder av insläppta mål, ännu fler försvarsmisstag och en osäkerhet i hela laget om vem som skulle göra vad.

Det krävdes rejäla förändringar - och hela det senaste landslagsuppehållet ägnades åt försvarsträning.

– Vi tog ett krafttag då, både från tränar- och spelarhåll. Vi ville vara ett offensivt lag och ville jobba för det, men vi började kanske i fel ände i somras. Vi insåg nu att vi måste fokusera mer på försvarsspelet och har lagt ner galet mycket tid på det de senaste veckorna. Och gör det fortfarande, säger assisterande tränaren Pär Johansson.

Det har gett resultat. Efter 18 omgångar hade Frölunda släppt in 54 mål, ett snitt på 3,0 per match.

Snitt på 1,25

De fyra senaste omgångarna har de i stället släppt in fem mål, ett snitt på 1,25.

– Jag tror att vi har insett vad som krävs för att vi ska vara ett topplag. Tyvärr har vi tagit lite för lång tid på oss, men nu har vi insett det. Jag hoppas verkligen att vi fortsätter på den här vägen, säger Simon Hjalmarsson.

Hans 1-0, i boxplay, var en av matchens delikatesser. Han tog hand om pucken i egen zon, drog iväg, och precis när han passerat blålinjen klappade han till, rätt upp i bortre krysset.

– Det blev en konstig båge på skottet, en överskruv, som Cristiano Ronaldo. Är man så långt ut så får man ta till lite knep. Hellre det än att den hamnar nere i sarghörnet…

Eliminerat misstagen

Frölunda har gått från tia och med en formkurva som pekade på kris, till att vara sexa, med klart häng på en topp tre-placering. Borta är misstagen, borta är alla två mot en och tre mot två-situationer som motståndarna tidigare bjöds på.

– Det är vår backcheck som funkar bättre, tidigare låg vi kvar i press när vi inte skulle det. Nu har vi vår ”trea” med oss hem betydligt oftare och då kan vi gå upp med backarna. Och även om vi tappar en back någon gång så har vi en forward som backcheckar hem. Så i stället för en mot två så har vi i alla fall en två-tvåa, säger Pär Johansson.

Han får medhåll av Hjalmarsson.

– Alla på hela banan måste göra sitt jobb. Även om man inte har någon gubbe så kanske man ska vara där och hjälpa till, just för att få ett numerärt överläge i just den lilla situationen. Det är något vi pratar väldigt mycket om, att vi måste vara där för varandra. Det är kul att vi verkligen tagit det till oss och gör det bättre också.

ARTIKELN HANDLAR OM