Söderström svensk vägg när sviten bröts

Publicerad 2015-12-28

Helsingfors/Stockholm. För första gången på 20 år besegrade Sverige USA i JVM.

Stor hjälte blev Linus Söderström som stoppade 46 skott i matchen som Juniorkronorna vann med 1-0.

– Det kändes bra, roligt match att spela, säger han till Sportbladet.

Det var svit mot svit när Sverige ställdes mot USA i JVM. Sverige hade inför matchen inte förlorat en gruppspelsmatch sedan nyårsafton 2006, 33 matcher. Å andra sidan hade USA inte förlorat mot Sverige i JVM-sammanhang sedan 1996.

Redan från start stod det klart att det var en helt annan match än målkalaset mot Schweiz. En utvisningstät första period slutade 0-0 innan Alexander Nylander öppnade målkontot med att läckert hänga upp 1-0 i friläge i början av andra perioden.

Sen började bombardemanget på allvar.

”Fullständigt briljant”

Sverige fortsatte att ta utvisningar (totalt 8 stycken i matchen), USA spelade bland annat fem mot tre i över en minut i andra perioden, men Linus Söderström växte fram till en vägg. Totalt sköt USA 22 skott i mellanakten och innan matchen var över var siffran uppe i 46 – Linus Söderström tog dem allihop. Av Sportbladet får han Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus för insatsen.

– Jaså, tack. Det kändes bra, en rolig match att spela, säger han.

Hur var det i andra perioden där när USA pressade?

– Ja, fem mot trean var jobbig. Vi kom ut lite på hälarna och de får lite tryck där. De får flera powerplay på varandra och det var jobbigt, men killarna gör det fantastiskt, säger han och försöker ranka matchen mot resten av karriären.

– Den ligger nog högt där uppe om jag får gissa.

Både under och efter matchen vällde hyllningarna in till keepern som tillhör Djurgården men är utlånad till Vita Hästen.

– Han har varit grym, helt outstanding. Han höll oss kvar i matchen, sa Alexander Nylander inför tredje perioden.

– Fullständigt briljant, säger experten Jonas Andersson i SVT.

Bra läge att vinna gruppen

Pär Mårts fyllde i:

– Det är ovanligt att en så ung målvakt spelar med en sådan struktur.

Under slutminuterna av matchen drog USA på sig två onödiga utvisningar och Sverige kunde lätt kontrollera sin 1-0-ledning till seger. Sverige har därmed satt sig en jättebra position att vinna gruppen. Det räcker troligtvis med en poäng mot Kanada för att säkra segern och få lättare motstånd i kvartsfinalen.

Rikard Grönborg var mycket nöjd med sitt lags kampvilja:

– En riktig kämpainsats från vår sida. Vi gör ett fantastiskt jobb med att döda utvisningar och Linus gör sitt och lite extra i målet, säger han i SVT.