Chara förlängde – och nådde milstolpe

Backjättens speciella kväll när Boston säkrade slutspelsplats

avJarkko Päiväniemi

HOCKEY

Bostons 42-årige Zdeno Chara skrev nytt ettårskontrakt inför nattens möte med Florida.

Det firade backjätten på sitt speciella sätt genom att...

...göra karriärens 200:e NHL-mål.

...sänka Floridas stjärna Aleksander Barkov.

– En hyfsad siffra för en kille som egentligen inte var tänkt för sporten, säger Chara efter 7–3-segern.

Zdeno Charas hockeykarriär är lika imponerande lång som han själv är. Den 206 centimeter långe backen har spelat i NHL sedan 1997 (förutom lockoutsäsongen 04/05 då han tog SM-silver med Färjestad) – i New York Islanders (4 år), Ottawa Senators (4 år) och Boston Bruins (13 år).

När slovaken anlände till Boston 2006 blev han lagkapten direkt. 2009 utsågs han till ligans bäste back och två år senare vann han Stanley Cup. Chara innehar även rekordet på det hårdast uppmätta skottet: 175,1 km/h.

Att han fyllde 42 år för en vecka sedan hindrade inte Bruins från att skriva ett nytt kontrakt. Inför nattens bortamöte med Florida tillkännagav klubben att Chara skrivit på för 2019/20.

”Alltid speciellt”

Slovaken firade med att dundra in karriärens 200:e NHL-mål när han satte 3–1. Han blev den 22:a backen i NHL-historien att nå den milstolpen. På 1 479 matcher har Chara producerat 641 (200+441) poäng.

– Jag vill tillägna målet till min pappa. Han tog mig till hockeyn och har alltid stöttat mig. De senaste veckorna har han skämtat inför varje match om när jag ska göra mål. Till slut skedde det, detta mål är till honom säger Chara och fortsätter:

– Det är alltid speciellt att nå en milstolpe. Jag är inte en sån kille som kommer att göra 100 till. Jag kom till ligan som en utpräglad defensiv spelare och den biten är jag också stolt över. Men det är en hyfsad siffra för en kille som egentligen inte var tänkt för sporten.

1 av 2 | Foto: Luis M. Alvarez / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Upprört efter kastet

På slutet var det grinigt efter att Chara greppat tag i Floridas lagkapten Aleksander Barkov och brutalt slängt ned honom på isen med ansiktet före.

Barkov tvingades se resten av matchen från båset, men tycks ha klarat sig undan en allvarlig skada.

Chara fick inget straff för tilltaget och kritiken från Panthers-lägret var tuff.

– Det är ett skämt. En hockeymatch som står 6–3 och du blir kastad till isen med ansiktet först och det blir ingen utvisning ... det är ett skämt, säger den upprörde coachen Bob Boughner.

I och med segern säkrade Boston en slutspelsplats och blev andra lag efter Tampa Bay att passera 100 poäng denna säsong.

NHL-klubbarna med flest Stanley Cup-titlar genom tiderna 00:47

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL